Când mergi la cumpărături îți dai silința atât de mult să cumperi lucruri sănătoase că până la urmă îți umpli coșul cu produse procesate din plin care sunt oricum numai sănătoase nu. Iată câteva secrete despre alimentele atât despre care se dicută atât de des:
Laptele procesat
Mulți dintre noi au renunțat la laptele crud, neprocesat din cauza conținutului mare de grăsimi. Se pare însă că lucrurile nu stau chiar așa. Dacă acesta este muls în condiții de igienă foarte bună este cu mult mai bun decât cel procesat datorită conținutului său ridicat de vitamine A, D, E și K, care sunt foarte importante pentru imunitate.
Este adevărat că nu trebuie exagerat cu grăsimile, dar acestea sunt dăunătoare dacă depășesc un procent de 20%. Laptele de vacă are în medie 3,7-5% grăsime. Dacă nu bei găleți de lapte diferența de la 1,5 la 3,7 cu siguranță nu te va afecta, astfel încât cea mai bună alegere este tot laptele neprocesat, cu plusul lui de vitamine.
Salata
Chiar dacă se spune despre ea că e numai apă, salata aduce un aport de antioxidanți, vitamine și minerale. Problema în ceea ce privește salata verde este că ea trebuie consumată foarte proaspătă. Cu cât trece mai mult timp de la recoltarea ei, cu atât aportul de vitamine și minerale este mai scăzut.
Îndulcitorii artificiali
Chiar dacă sunt recomandați pentru a aportul lor scăzut de calorii, îndulcitorii artificiali îngrașă chira mai rău decât cei naturali. Explicați? Creierul nu poate fi păcălit. El știe că atunci când i se dă ceva dulce primește și un aport crescut de calorii. Dacă nu-l primește atunci îl caută. Așa vei simți nevoia să mănânci și mai mult dulce.
Soia
Soia este lăudată peste tot în ultimii ani, dar se pare că nu este atât de bună. Are un conținut ridicat de toxine care împiedică organismul să digere proteinele. Paradoxul în cazul acesteia este că este cu atât mai sănătoasă cu cât trece mai mult prin procesul de fermentare, astfel neutralizându-se toxinele.
Pâinea integrală
Toți am aflat că pâinea albă nu este bună pentru sănătate, dar se pare că nici cea integrală, pentru că și aceasta este un indice glicemic foarte mare. Din cauza lui organismul încetinește procesul de ardere al grăsimilor. Astfel, consumând cantități foarte mari din acestă pâine te poți îngrășa chiar dacă pe ea scrie că are un conținut mic de grăsimi.
Untul
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_37818ca027ab35030c7d7421b7382832.jpg)
Untul este atât de criticat pentru conținutul lui de grăsimi saturate și colesterol încât nici nu-ți mai vine să te uiți la el când îl vezi în rafturi. Cu toate că mulți specialiști despre colesterol că este principalul factor de risc în cazul bolilor de inimă, acesta este un component vital al fiecărei membrane celulare. Colesterolul sprijină activitățile creiereului și, în lipsa lui, organismul nu poate produce hormoni precum cortizonul, testosteron și estrogen. Tot de colesterol este nevoie pentru ca organismul să producă vitamina D, și ea foarte importantă la rândul ei.
Mai mult de atât, se pare că untul este bun chiar și când suntem la dietă, pentru că este foarte sățios și satisface apetitul mult mai bine decât carbohidrații, mai ales pentru că ține departe mult timp senzația de foame.
Cartofii copți
Chiar dacă aceștia sunt întotdeauna preferați celor părjiți, nici ei nu sunt recomnadați în cazul unei diete. Cartofii eliberează imediat zaharuri în sânge, iar asta stimulează producția de insulină, care, la rândul ei încurajează organismul să facă provizii de grăsimi. Carofii noi măresc mai puțin nivelul zaharurilor decât cei vechi. Astfel, cartofii vechie, fie că sunt ei copți, sunt inamicii celor care vor să țină dietă.
Uleiul de Floarea-soarelui
Într-adevăr grăsimile polinesaturate cum sunte cele conținute de peștele gras sunt sănătoase. Acestea reduc tensiunea arterială și implicit riscul bolilor de inimă. Mai mult, stimulează funcționarea creierului. Dar aceste grăsimi polinesaturate procesate cum sunt cele dinuleiul de gătit, cel de Floarea-soarelui sunt la polul opus și fac foarte mult rău organismului crescând riscul de obezitate, boli de inimă și diabet.
Cel mai bine este să limităm cât putem consumul de ulei de Floarea-soarelui și să-l folosim la gătit pe cel de măsline. Chiar și cu acesta din urmă trebuie să fim atenți să nu ardă, pentru că, în acest caz, își pierde valoarea nutrițională.
Ouăle
Ouăle au avut și ele parte de o publicitate negativă în utlimul timp din cauza conținutului de colesterol. Cu toate acestea ouăle oferă proteine de înaltă calitate și sunt o excelentă sursă de vitamine. Mâncate la micul dejun sunt cu mult mai bune decât cerealele, așa că nu ezitați să mâncați ouă.
Strugurii
Strugurii sunt fructele cu cel mai mare nivel de absorbție al apesticidelor. În cazul în care aceștia nu sunt cultivați bio, strugurii pe care-i găsim comerț absorb în medie 11 feluri de pesticide. Dacă avem poftă de struguri, trebuie să ne gândim serios să scoatem mai mulți bani din buzuanr și să cumpărăm unii bio.
Mezelurile
Mezelurile sunt criticate în principal din cauza grăsimilor saturate, care dacă sunt naturale au totuși și beneficii. Vorbim aici de mezelurile de bună calitate, cu un conținut ridicat de carne și cât mai puțini aditivi. Acstea sunt permise dacă odată cu ele mai mâncăm și o cantitate considerabilă de legume proaspete.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_4a80529caa4234fd4510124f58db2316.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_be8089c016dc48c917e7c11481fc7f38.webp)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_73d4e4db3243ae75970c7f920b5e7174.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_dbdbce27dcc0235ad2e509b7a89215d9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_5eeb01d9ba3d5ca35c061a5390046e27.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_16ec5a3fc4b455fc37db7e5f23bbffd5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_679709e0b14e882c5d97ac291281565d.jpg)