De dovleac
Ingrediente: 1 kg pulpă curăţată de dovleac, 800 g zahăr, sucul de la o lămâie, 100 ml apă, un măr, 2-3 cm baton de scorţişoară.
Preparare: se taie pulpa de dovleac în cubuleţe potrivit de mari şi de aceeaşi dimensiune. Se pun apa şi zahărul într-o oală, pe foc mic. Când zahărul s-a topit complet, se adaugă cubuleţele de dovleac, sucul de lămâie, mărul întreg spălat şi şters bine. Se lasă dulceaţa să fiarbă la foc mediu circa 45 de minute sau până când dovleacul este perfect fiert. Se scot mărul şi scorţişoara, după care se pasează dovleacul cu un blender, până când se obţine o pastă omogenă. Se pune din nou dulceaţa pe foc mic, pentru încă 15-20 de minute, amestecând din când în când în ea, ca să nu se prindă. Se toarnă dulceaţa fierbinte în borcanele sterilizate.
De ardei iute
Ingrediente: 1 kg ardei iute roşu, 1 kg zahăr, 1/2 l oţet de vin de 9 grade, o linguriţă de sare, zeama de la o lămâie.
Preparare: se curăţă ardeii de seminţe şi se mărunţesc în robotul de bucătărie. Se pun pe foc, într-o oală, zahărul, oţetul şi sarea şi se lasă la fiert cam 15-20 de minute (până se topeşte bine zahărul). Se adaugă ardeiul şi se lasă până se încheagă. Se adaugă apoi zeama de lămâie şi se mai dă în câteva clocote. După ce se răceşte, se pune în borcane. Se recomandă să porţi mănuşi chirurgicale când cureţi ardeii şi o mască pentru gură şi nas când îi fierbi. Vaporii emanaţi pot irita căile respiratorii.
Vezi și care este cea mai bună reteta de dulceata de ardei iute
De morcovi
Ingrediente: 700 g morcovi, 400 g zahăr, 200 ml apă, 50 ml suc de lămâie, 200 ml suc de portocale, 1/2 linguriţă pudră de ghimbir, sau o linguriţă ghimbir proaspăt ras, o fiolă esenţă de vanilie.
Preparare: morcovul se spală, se curăţă de coajă, apoi se rade pe răzătoare sau se taie cubuleţe. Compoziţia se pune într-un vas antiaderent, se adaugă zahărul, apoi se acoperă cu apă. Se fierbe la foc mic, amestecând constant, timp de 10- 15 minute sau până când scade toată apa. Se adaugă sucul de citrice proaspăt stoarse şi ghimbirul. Se continuă fierberea până ce scade tot lichidul, iar morcovul se înmoaie. La final, gemul se aromatizează cu esenţa de vanilie. Gemul de morcovi se pune fierbinte în borcanele spălate şi sterilizate înainte. Se înfiletează imediat capacele, se lasă să se răcească, apoi borcanele se aşază în cămară.
De ceapă roşie
Ingrediente: 1 kg ceapă roşie, 5 linguri ulei de măsline aromat cu ardei, 1/2 kg zahăr, 400 ml vin negru, sec, 50 – 60 ml oţet balsamic, două linguriţe sare, 2-3 linguri pudră de condimente pentru marinate, o lămâie.
Preparare: se curăţă ceapa, se taie în jumătate, apoi în feliuţe de 5 mm – ca să nu se zdrobească în timpul fierberii. Se stoarce peste ceapă zeama de lămâie, ca să nu oxideze şi să se învioreze culoarea. Se pregăteşte un vas încăpător şi cu fundul gros, se încinge uleiul şi se caramelizează cu 5-6 linguri de zahăr, amestecând continuu, până se obţine o culoare bej (nu maro). Se pune repede ceapa peste caramel şi se căleşte până devine sticloasă, amestecând din când în când. Când ceapa este sticloasă, dar încă fermă, se sărează, se stinge cu vinul negru, se adaugă restul de zahăr, oţetul balsamic şi se fierbe până se leagă siropul, la foc moderat (se reduce flacăra imediat ce începe să clocotească, altfel face prea multă spumă). Înainte de a stinge flacăra, se adaugă praful de condimente; dacă îţi place mai iute poţi pune bucăţele de ardei iute uscat sau ghimbir pudră. Se pune dulceaţa fierbinte în borcane, se înfiletează şi se întorc cu fundul în sus.
- Vezi mai multe despre dulceata de ceapă, cum se face și cu ce se mănâncă
De usturoi
Ingrediente: 1 kg de usturoi alb, 250 g zahăr, 250 ml apă, 5 crenguţe de rozmarin, un plic de gelfix.
Preparare: se pune usturoiul în apă rece să fiarbă timp de 5 minute. Se scurge de apă şi se curăţă de coji. În altă cratiţă se fierb căţeii de usturoi cu 250 ml apă, 250 g zahăr şi rozmarin timp de 30 de minute, la foc mediu. Cu 5 minute înainte de terminarea fierberii se adaugă plicul de gelfix. Acesta conţine pectină, necesară legării dulceţii. Apoi se pune în borcane şi se înfiletează.
De pepene galben
Ingrediente: 1 kg pepene galben (după ce a fost curăţat), 250 ml oţet de 9 grade, 2 l apă; sirop: 1 kg zahăr, zeama de la o lămâie, 2-3 plicuri zahăr vanilat, 500 ml apă.
Preparare: pentru prepararea dulceţii e nevoie de pepeni galbeni care nu sunt făinoşi şi care sunt copţi doar pe jumătate. Se curăţă pepenele de coajă şi de partea de miez prea moale, apoi se taie în bucăţele potrivit de mari. Se fierb în 2 l de apă cu oţet, până când se înmoaie puţin, apoi se pun în strecurătoare. Se clătesc cu apă rece, se lasă să se scurgă. Apoi se introduc în siropul gata legat, obţinut din 500 ml de apă şi 1 kg de zahăr fierte pe foc mic, în care se pun zahărul vanilat şi zeama de lămâie. Se fierbe puţin pepenele cu siropul, se înlătură spuma şi se apoi se pune în borcane.
De gogonele
Ingrediente: 1 kg gogonele (roşii necoapte, verzi), 400 g zahăr, 2-3 feliuţe de ghimbir (opţional).
Preparare: se spală bine gogonelele şi se curăţă de partea unde a fost codiţa. Se taie felii şi se pun într-o oală la foc mic, amestecând constant până ce încep să lase lichid. Apoi se lasă să fiarbă aproximativ jumătate de oră, până se înmoaie bine. Se adaugă zahărul şi ghimbirul şi se mai fierbe până când siropul începe să se lege (aproximativ 15 minute). Se pune în borcane sterilizate, închise ermetic.