Reporterii ziarului Libertatea au descoperit unde stau câţiva dintre cel mai bine plătiţi români. Palatele şmecherilor care s-au îmbogăţit profitând de lacune din legea făcută parcă după chipul şi înfăţişarea lor contrastează puternic cu locuinţele sărăcăcioase ale celor mai mulţi dintre pensionarii români. Pilotul Florea Geică, preşedintele Autorităţii Aeronautice Civile, Dan Drosu Şaguna, ex-preşedinte al Curţii de Conturi, şi Gergely Olosz, ex-director la Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, sunt doar câţiva dintre cei pentru care traiul înseamnă mult mai mult decât o coajă uscată de pâine şi o roşie amărâtă.
Şeful Autorităţii Aeronautice, Florea Geică, are cea mai mare pensie
Pensionarul „numărul unu” din România este Florea Geică, şeful Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR). El a obţinut o pensie fabuloasă, de 30.000 de lei (adică 7.600 euro), prin cumul de funcţii: director, dar şi propriul său consilier. Pensionar şi director în acelaşi timp la AACR, Geică lua bani, până zilele trecute, şi de la TAROM, unde pilota. El locuieşte cu familia într-o vilă somptuoasă din Otopeni, Ilfov, împrejmuită cu un gard înalt, prin care e aproape imposibil să observi ceva.
De când au aflat de pensia vecinului lor, oamenii nu mai par aşa de îngăduitori cu Florea Geică. „O să-l prind eu, să-i zic vreo două. Este deja nesimţire cu pensia asta”, spune unul dintre vecini. Familia Geică mai areun teren intravilan de 1.000 mp şi o casă în Fundulea, Călăraşi, dar şi două apartamente în Bucureşti.
Olosz Gergely, fostul şef de la ANRE, a avut cel mai mare salariu din România
Omul cu cel mai mare salariu din România, de 50.000 de euro, Olosz Gergely, fostul şef al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), are în proprietate nu mai puţin de cinci locuinţe, atât în ţară, cât şi în Ungaria.
Olosz Gergely a demisionat în urmă cu câteva zile, în plin scandal legat de veniturile imense ale unor demnitari din ministere sau din agenţii ale statului. Însă din martie 2007, când a fost numit la conducerea ANRE, până acum, el a strâns o avere din leafă. Un calcul simplu ne arată că pentru cele 10 luni ale anului 2007 pe care le-a petrecut ca şef al ANRE, plus cele 9 (până în septembrie inclusiv ) din 2008, a luat de la stat 950.000 de euro.
Tânărul de 32 de ani e proprietarul unui adevărat complex imobiliar în Sfântu Gheorghe. Vila are două intrări, de pe străzile Spitalului şi Andrei Şaguna. Dintr-o parte, casa are demisol, parter, două niveluri şi o mansardă, iar din strada Andrei Şaguna arată mai modest: „doar” două niveluri şi mansardă. Mai are un apartament în Budapesta şi unul în Pecs, Ungaria, plus alte două case şi două spaţii comerciale în Sfântu Gheorghe. Acestora li se adaugă peste 3.800 mp de teren intravilan, dintre care 3.400 în Sfântu Gheorghe, peste 400 în staţiunea Covasna şi alte 15,73 hectare de teren agricol.
Pensionari de lux
Generalul Nicolae Pleşiţă (foto), numărul unu în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) din era comunistă, are de la 1 octombrie o pensie ameţitoare: 6.500/lună. În 1976, Pleşiţă a devenit adjunct în Ministerul de Interne, iar în 1980, la doi ani după fuga în SUA a lui Mihai Pacepa, fostul şef al SIE, a ajuns în fruntea acestei instituţii. El l-a tocmit pe teroristul Carlos Şacalul să-i extermine pe redactorii de la Europa Liberă şi, de asemenea, a dat ordin unui angajat al SIE să-i otrăvească pe scriitorii Paul Goma şi Virgil Tănase, stabiliţi la Paris. Pleşită, care are 79 de ani, trăieşte în prezent în Curtea de Argeş.
Un alt pensionar de top este Dan Drosu Şaguna (foto), ex-preşedinte al Curţii de Conturi a României. Lunar, în buzunarele fostului judecător vor intra nu mai puţin de 16.689 lei. Ca preşedinte al Curţii de Conturi, acesta a avut un salariu lunar de 1.860 de euro timp de trei ani. Dan Drosu Şaguna este şi profesor la Universitatea Bucureşti, iar anul trecut, din această profesie a încasat peste 12.000 de lei. Averea sa nu poate fi estimată, însă la un calcul simplu veniturile sale depăşesc anual sute de mii de euro. Juristul locuieşte, contrar aşteptărilor, într-un apartament de bloc, pe Bulevardul Banu Manta din Capitală.