După ce primul-ministru Victor Ponta a anunţat că salariile medicilor se vor majora cu 25% din luna octombrie, acum toţi bugetarii cer măriri salariale. Angajaţii din Apărare şi Educaţie ameninţă cu proteste de stradă.
Sindicaliştii din Educaţie susţin că este şi dreptul cadrelor didactice să primească bani mai mulţi şi dacă revendicările lor nu vor fi luate în calcul, e posibil să boicoteze începutul anului şcolar.
“Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluţie de majorare suplimentară şi pentru salariaţii din Învăţământ, cu siguranţă că numeroasele mesaje de revoltă pe care le-am primit se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare. În 2004, am boicotat începutul anului şcolar, profesorii fiind în stradă, şi nu la ore”, ne-a declarat Simion Hăncescu (foto), preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Vor creşteri de peste 70% Potrivit acestuia, au existat discuţii la Ministerul Educaţiei, iar majorările pentru tot personalul ar trebui să fie de peste 70%.
“Un profesor debutant are acum 830 de lei salariu net lunar, mai puţin ca un şofer sau o femeie de serviciu din alte ministere. Nu e corect. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar acum Guvernul a creat un dezechilibru”, a mai spus Hăncescu. Sindicaliştii au discutat cu ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ca aceste creşteri să fie cuprinse între 70%, pentru debutanţi, şi 177%, pentru şefii de lucrări şi lectorii universitari şi ar urma să fie aplicate treptat în următorii 3 ani.
Revendicările lor vor fi discutate şi lunea viitoare, în cadrul unei întâlniri dintre miniştrii educaţiei, muncii şi finanţelor şi abia după aceea se va şti sigur dacă vom avea o grevă la început de an şcolar sau va avea cine să-i primească pe elevi în clase pe 14 septembrie.
Mai mulţi economişti cred că reducerile de taxe, combinate cu o creştere a salariilor celor peste 1,1 milioane de bugetari, ar expune România în faţa unui al doilea val de criză.
Vor fi probleme la buget
În aceste condiţii, BNR atrage atenţia că bugetul României nu poate susţine două măsuri-şoc în acelaşi timp – şi scăderile de taxe, şi creşterile de salarii promise. Inclusiv Consiliul Fiscal avertizează Guvernul că, după promisiunile făcute, deficitul bugetar, adică suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a-şi plăti cheltuielile, va sări anul viitor la peste 3 – 5% din PIB, mult peste limita de 1,2% acceptată de FMI şi Comisia Europeană.
Concret, numai majorările acordate medicilor costă 1,7 miliarde de lei în plus, în fiecare an, potrivit Consiliului Fiscal. Dacă punem la calcul 15 miliarde de lei, cât costă împreună scăderile de taxe, cea mai importantă fiind reducerea TVA, plus alte 15 miliarde, cât înseamnă lefurile mărite promise de anul viitor prin legea salarizării, vom avea un gol la buget de 34 de miliarde de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro