Băncile te caută în baza de date a Fiscului
Printr-un parteneriat semnat recent între Asociaţia Română a Băncilor şi Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), băncile au acces în timp real la baza de date a Fiscului. Altfel spus, nu vor acorda credite fără o verificare atentă, ba din contră, prin acest acord, băncile vor şti exact care sunt veniturile reale ale potenţialilor clienţi.
Perioada de creditare este de cel mult cinci ani, la un cost de 9% pe an. Până acum, băncile cereau cel puţin trei documente înainte să dea un împrumut: adeverinţa de salariu, fişa fiscală şi dovada plăţii unei facturi recente la utilităţi. În prezent, românii au credite de consum (în lei şi valută) în valoare totală de 53,5 de miliarde de lei. Creditul cu buletinul a fost lansat în urmă cu 10 ani şi a stârnit valuri în România. În 2006, însă, a fost scos cu totul de pe piaţă.
Credite mai ieftine
Românii au prins din nou curaj să ceară bani băncilor. În perioada ianuarie-aprilie 2015 s‑au dat credite noi în valoare de peste 15 mld. lei (echivalentul a 3,5 mld. euro), peste trei sferturi din finanţări fiind în moneda naţională, potrivit datelor BNR.
Pentru comparaţie, în urmă cu patru ani, doar 40% din creditele noi erau în lei, restul fiind acordate în euro. Mai exact, creditele în lei au cumulat 12 mld. lei în primele patru luni, mai mult cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Explicaţia: dobânzile la împrumuturile în lei au coborât, la începutul anului, sub nivelul de 5%. Ieftinirile vin după ce BNR a redus succesiv dobânda de politică monetară pentru a încuraja consumul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro