E imposibil să nu te miri, căutând răspunsuri, când vezi atâtea cazuri, în ziua de azi, de copii diagnosticaţi cu leucemie, acel cancer al sângelui întâlnit altădată mai ales la persoanele vârstnice. Copii abia iviţi pe lume au ajuns să trăiască, încă din start, cu umbra ca o cruce a teribilei maladii.
Şi e imposibil să nu te miri – cu revoltă în gând şi suflet, de data aceasta – cum e posibil că medicamente absolut necesare în lupta cu leucemia, dar şi cu alte tipuri de cancere, nu se găsesc pe piaţa românească, nu se importă sau – dat fiind preţul multora – nu se află pe lista de gratuităţi ori de compensate ale Casei de Asigurări de Sănătate.
Andreea Stafie e unul dintre aceşti copii ce se luptă cu moartea zi de zi. Pentru ea, jocurile copilăriei înseamnă spitale, cure de chimioterapie, analize repetate, puncţii medulare. Singurul lucru de care e ferită, în inocenţa neştiinţei vârstei sale, e gravitatea bolii, dar şi efortul chinuitor al părinţilor pentru a face tot ce depinde de ei ca să-i dea, totuşi, şansa să trăiască.
Medicaţia va mai dura încă doi ani
Şi atunci când situaţia pare a te sufoca sub avalanşa de neputinţe financiare, rămâne, totuşi, o ultimă opţiune: să laşi cine ştie ce mândrie ori ruşine la o parte şi, interesându- te doar de viaţa copilului tău suferind, să ceri ajutor altor oameni.
Acum, Andreea e în mijlocul perioadei celei de-a treia cure de chimioterapie, ce se va sfârşi, cel mai probabil, cam în 3-4 săptămâni. Dacă lucrurile merg bine, vor urma alţi doi ani de continuare a chimioterapiei, dar cu un tratament “de întreţinere”, ce conţine, în general, metrotexat, epitrim şi, mai ales, purinethol (sau echivalentul lui, mercaptopurina).
Problema e acest ultim medicament, care nu se găseşte pe piaţa românească, deşi e vital în tratarea acestui tip de leucemie. În străinătate, preţul unui flacon cu 25 de comprimate diferă destul de mult, în funcţie de ţară, variind între 10 şi chiar aproape 100 de euro. Deci, Andreea are nevoie de acest purinethol.
Sigur, e nevoie şi de bani, pentru toate drumurile şi cheltuielile aferente acestora, ce vor urma încă doi ani deacum încolo. Dar prioritatea e purinetholul. Hai s-o ajutăm pe Andreea în lupta ei cu leucemia!