Unul dintre cei mai mari intelectuali români a lăsat condeiul pentru afaceri şi s-a judecat cu statul pentru mai multe proprietăţi din Bucureşti pe care a declarat că le-a moştenit. Totul s-a făcut cu mare discreţie, până când instanţa l-a pus în posesie.
Apoi, Pleşu a trebuit să rezolve problema locatarilor din imobilele moştenite, două vile din zona centrală a Capitalei. Una din ele, situată pe strada Ioan Budai Deleanu, şi cealaltă, situată pe o arteră lăturalnică, pe Concordiei, aceasta din urmă devenind proprietatea familiei Pleşu în urma unei revendicări a soţiei scriitorului. Lucrurile au degenerat recent, când locatarul vilei a fost nevoit să părăsească locuinţa.
“Aici locuise o bătrână, care, fireşte, nu s-a lăsat dusă cu uşurinţă. Acum ne-am mutat noi aici, patronul nostru îi plăteşte chiria doamnei Pleşu. Tot aici, în spatele vilei, familia Pleşu mai are o casă pe care a închiriat-o. Am înţeles că ei locuiesc undeva, pe lângă Palatul Parlamentului”, ne-au declarat doi muncitori, noii chiriaşi ai vilei familiei Pleşu de pe strada Concordiei.
Pe lângă cele două imobile din Bucureşti, Andrei Pleşu a mai moştenit o casă şi în Sinaia, pe care a închiriat- o, la rândul ei, pentru 2.500 de lei.
Venituri confidenţiale
Adevărata avere a intelectualului nu a fost niciodată publică, iar în declaraţia de avere a soţiei lui, Maria Catrinel Pleşu, care a lucrat pentru Institutul Cultural Român până în 2012, veniturile înregistrate de soţ au fost trecute ca fiind confidenţiale.
Pleşu, ce provine dintr-o familie avută, a mai revendicat o moştenire – patru mori şi 10 ha de teren în Teleorman – pentru care se judecă de ani buni. Contactat de Libertatea, Andrei Pleşu a refuzat să comenteze.
Foto: Dan Bistriţeanu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro