În baza unor informaţii obţinute din interiorul ROMATSA, acum câteva zile, poliţiştii de la Transporturi au declanşat o amplă anchetă care vizează 15 angajaţi ai companiei care operează în domeniul transportului aerian.
Cei vizaţi sunt acuzaţi că, în perioada 2010- 2015, ar fi “stors” de la angajator 435.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro, pentru vacanţe în care, însă, nu au fost niciodată. Mai exact, cei vizaţi de anchetă au decontat serviciile turistice – la care oricum ar fi avut dreptul conform contractului colectiv de muncă -, folosindu- se de documente fictive, fără acoperire. De aceea, împotriva celor vizaţi planează acuzaţiile de fals, uz de fals şi înşelăciune.
“Fiecare angajat operativ al ROMATSA are dreptul la un concediu suplimentar plătit sută la sută de angajator. La întoarcerea din vacanţă, în baza documentelor, i se decontează suma respectivă. Numărul de zile şi cuantumul sumei sunt prevăzute prin lege şi prin contractul colectiv de muncă. În cazul controlorilor de trafic aerian, perioada de vacanţă suplimentară se numeşte concediu de recuperare psihologică (CRP), iar în cazul meteorologilor, al personalului de telecomunicaţii şi al celui tehnic, concediu de odihnă suplimentar (COS)”, ne-a declarat Andriaş Păduraru, secretar al sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România.
Primele cercetări, după tragedia din Apuseni
Surse judiciare vorbesc însă de o anchetă legată de deconturi fictive cu vacanţe în ţară şi în străinătate, care s-ar întinde la mai multe filiale ale ROMATSA şi care ar viza câteva sute de persoane din cele aproximativ 1.500 cât are compania pe statele de plată.
“Totul a pornit de la o verificare a Corpului de Control al primului-ministru declanşată imediat după accidentul aviatic din Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta la medicină Aura Ion”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro