Ziarul canadian scrie că, din totalul animalelor ucise în zona Montrealului, 22.000 au fost eutanasiate la Berger Blanc, cel mai mare centru unde sunt strânse patrupedele fără stăpân. Pierre Couture, directorul firmei a explicat: „Oamenii sunt needucaţi în această privinţă. Câtă vreme nu se schimbă atitudinea populaţiei, ne vom confrunta cu această problemă. Toţi ne privesc pe noi ca pe băieţii răi, care omoară animale. În 70% din cazuri nu avem ce să facem, pentru că eutanasierea ne este cerută de proprietari, fie pentru că animalele sunt bolnave, bătrâne, agresive, provoacă alergii, fie din cauză că stăpânii lor au divorţat. În cazul animalelor abandonate, acestea sunt propuse spre adpoţie. Dacă în 50 de zile nu îşi găsesc stăpân, sunt omorâte”. Alte 3.000 de animale (300 de câini şi 2.700 de pisici) au fost eutanasiate anul trecut de SPCA (Societatea pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale) din Montreal.
Statisticile canadienilor arată că situaţia nu s-a schimbat în vreun fel din 1994 încoace, în fiecare an fiind omorâte în jur de 25.000 de animale, chiar dacă s-au făcut mari eforturi de educare a populaţiei să nu-şi mai abandoneze prietenii necuvântători.
Conform publicaţiei Jurnal de Montreal, reprezentanţii Centrului de adopţii a animalelor de companie din Quebec (CAACQ) vor să convingă autorităţile că nu eutanasirea este soluţia, ci sterilizarea. „Dacă nu trecem la sterilizare masivă, peste 5 sau 10 ani vom vorbi despre aceeaşi problemă”, a declarat Johanne Tasse, preşedintele CAACQ.
Procedura eutanasierii la centrul Berger Blanc
Toate animatele sunt eutanasiate de un medic veterinar.
Ele primesc un calmant, după care li se face injecţia letală.
Sunt duse într-o cameră frigorifică, apoi transportate de o firmă specializată şi incinerate.
În zona Montreal, costul unei eutanasieri este cuprins între 0 şi 125 de dolari canadieni.