La o distanţă de circa 30 de centimetri de gardul muzeului Tudor Arghezi, din zona Văcăreşti, se înalţă în ritm alert un ansamblu imobiliar ce însumează trei clădiri, care prevede un bloc de 11 etaje, unul de şapte şi un altul de două nivele. În spatele lui, iniţiator de proiect este un anume inginer Cătălin Stan, care se laudă că este fiul unui medic care i-a îngrijit pe mai mulţi patriarhi ai României.
Acesta a primit toate avizele favorabile de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 şi Ministerul Culturii pentru a-şi construi măreţele blocuri, deşi se încalcă toate reglementările de patrimoniu.
Proiectul nu respectă distanţa prevăzută în cazul monumentelor istorice şi constructorul a turnat deja o fundaţie la circa 30 de centimetri de livada care i-a aparţinut poetului Tudor Arghezi. Disputa este una veche, susţin reprezentanţii muzeului.
“Doamna Mitzura s-a luptat cu rechinii imobiliari până şi-a dat ultima suflare, dar la câteva zile când au aflat că ea a murit au şi început lucrările. Muncesc acum zi şi noapte, weekend de weekend, fără să-i oprească cineva. Muzeul a fost donat statului de Mitzura Arghezi, dar în aceste condiţii moştenitorii vor să-l retragă din custodia lui”, ne-a declarat un reprezentant al muzeului.
Procurorii au deschis o anchetă
Mai mult decât atât, proprietarii caselor din zonă au făcut plângere penală la Parchetul Capitalei pentru că nu doar imobilele se ridică aparent ilegal, ci şi drumul de servitute care se construieşte acolo fără autorizaţii, spun proprietarii din zonă. Procurorii au decis să înceapă verificările în acest caz.
Revenind la iniţiatorul acestui ansamblu imobiliar, Cătălin Stan, un lucru aparent bizar îl reprezintă şi faptul că în acte el ascunde cine este cel de-al doilea beneficiar al proiectului. Am aflat că beneficiar este şi sirianul Harba Ramez, fost director al grupului Rotary, actualmente membru al uneia dintre cele mai profitabile firme de construcţii din Bucureşti.
Asta, în vreme ce Cătălin Stan susţinea naiv, în faţa consilierilor de la Primărie, că este un simplu inginer şi că proiectul acesta este doar afacere de familie. Mai mult, potrivit unor stenograme ale unei discuţii care a stat la baza dezbaterii proiectului, inginerul îşi permite să ironizeze situaţia.
“Eu cred că dacă Arghezi ar mai fi trăit, acum ar fi fost o persoană sociabilă, eu cred că s-ar fi bucurat de ceea ce a lăsat să fie pus în valoare. Cred că ar trebui să trăim modernitatea, altfel am fi venit toţi îmbrăcaţi în straie populare, în opinci”, a spus acesta.
Foto: Vlad Chirea
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro