Într-un apel adresat Comisiei Europene, Victor Negrescu a atras atenția că „situația Greciei amenință nu numai siguranța materială și socială a milioanelor de locuitori ai acestei țări, ci și pe cetățenii UE din celelalte state membre”. Acesta a oferit exemplul României, unde „Grecia este al 6-lea investitor ca valoare a capitalului străin adus în economia locală, iar 13% din sistemul bancar românesc este reprezentat de 4 bănci grecești”.
Europarlamentarul social-democrat i-a întrebat pe reprezentanții Comisiei dacă există alocate fonduri europene pentru a răspunde unor eventuale crize sociale în UE determinate de situația din Grecia.
„Grecia se află într-o criză fără precedent, care a escaladat pe fondul măsurilor de austeritate continue și reducerilor bugetare, dublate de o lipsă de investiții în viitor și de soluții pentru stimularea economiei. […]
Ce măsuri are în vedere Comisia pentru protejarea cetățenilor din statele membre de impactul crizei din Grecia?
De regulă, guvernele naționale au la dispoziție un fond de rezervă pentru situații de urgență. Pe acest model, are Comisia alocate fonduri europene pentru a răspunde unor eventuale crize sociale în UE determinate de situația din Grecia?”, se mai arată în apelul eurodeputatului român.
Victor Negrescu a solicitat recent și Președintelui Klaus Iohannis explicații privind soluțiile identificate de Administrația Prezidențială în urma discuțiilor din Consiliul European pe tema Greciei. Acesta a cerut organizarea unor consultări între Președinția României, eurodeputații români și Guvernul României.
„Faptul că nu avem mai multe informații sau soluții propuse de către cei care ne reprezintă la nivelul Consiliului European devine îngrijorător! Trebuie acționat din timp, în conformitate cu discuțiile de la Consiliul European! […]
În fața unei crize care poate conduce la destrămarea Uniunii Europene, România nu poate sta nepăsătoare și trebuie să acționeze pentru a ajuta la realizarea unui compromis”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.