Dureri de gât
Pentru a alunga durerile de gât datorate unei răceli prepară acest amestec: un vârf de cuțit de semințe de ardei iute se pune într-un sfert de cană (50 ml) de apă clocotită, se lasă circa 20 de minute, apoi se amestecă cu miere. Se consumă cu înghițituri mici, lăsând să alunece lent pe gât. Și în cazul lombosciaticii ardeiul iute poate fi de ajutor. Se obține o tinctură astfel: 20 ardei iuți se pisează bine, după care se pun într-un borcan în care se adaugă un pahar (200 ml) de alcool de 50 de grade. Se închide borcanul și se lasă la macerat conținutul timp de 10 zile, după care se filtrează prin tifon. Cu preparatul obținut se fac comprese, care se pun pe zona dureroasă și se țin 10-30 de minute.
Rinită
În acest caz este indicată consumarea ardeiului iute drept condiment, mai ales în ciorbe și supe fierbinți, care îi intensifică efectul. Substanțele conținute de ardeiul iute desfundă imediat nasul, intensifică circulația în zona căilor respiratorii superioare și fac să crească temperatură corpului. Și în cazul cârceilor este foarte utilă introducerea în alimentație a ardeiului iute. Pe lângă faptul că este bogat în vitamina C, benefică pentru sistemul circulator și muscular, are efecte de intensificare a circulației sanguine și de creștere a temperaturii corpului. Zilnic, persoanele cu predispoziție spre crampe musculare trebuie să consume 1-2 ardei iuți. De asemenea, pentru o circulație periferică deficitară (mâini și picioare reci), se masează foarte ușor mâinile și picioarele cu o soluție preparată din cinci lingurițe de ardei iute mărunțit (poate fi și boia de ardei iute), jumătate de pahar de oțet și jumătate de pahar de spirt, care au stat șapte zile la macerat.
Tensiune
De asemenea, ardeiul iute reglează tensiunea arterială, întărește inima, arterele și nervii. O jumătate de ardei iute pe zi are și efecte stimulente asupra sistemului nervos, creând o stare de bună dispoziție.
Vindecă rănile
Această plantă este cunoscută pentru vindecarea infecțiilor apărute la nivelul gingiilor, eliminând durerile și abcesele. Pentru aceasta, se pune pe periuța de dinți pudră de ardei iute și se spăla dinții.
Căderea părului
Tinctura de ardei iute favorizează circulația la nivelul rădăcinei firului de păr și îl îndeseşte. Ardeiul iute se toacă mărunt, se pune într-un borcan până la un sfert din volumul acestuia, după care se completează cu alcool de 70 grade. Se lasă la macerat 12 zile, după care se filtrează prin tifon și se pune în sticluţe, închise la culoare. Se fac fricționări la rădăcina părului, o dată pe zi, cu soluția obținută dintr-o linguriță din această tinctură și 2-3 lingurițe cu apă. Fricţionarea se face timp de 10 minute, energic.
Diete
Ardeiul iute este excelent în arderea grăsimilor. Proaspăt, uscat, murat ori transformat în boia sau în pastă, oricum este extrem de eficient. Există chiar şi capsule cu extract de ardei, concepute pentru a-i ajuta să slăbească pe cei care nu tolerează gustul iute. Se pare că o astfel de pilulă stimulează arderile la fel ca o jumătate de oră de alergare.