De mai bine de 72 de ore, unitatea militară din Ciorogârla este ţinta celei mai ample anchete care a vizat vreodată vreo structură a Armatei. Până ieri, procurorii militari audiaseră o bună parte din cei 60 de angajaţi ai unităţii şi aflaseră că nici un militar care a făcut de gardă nu mai notase nimic de două săptămâni despre numărul armelor existente în depozit.
16 angajaţi ai MApN au fost demişi
Practic, se presupune că, în acest interval, sigiliile nu au fost controlate. Tot ce a făcut ministrul apărării, Mihai Stănişoară, a fost să anunţe, ieri, demiterea a 16 militari, de la caporalii care ar fi trebuit să păzească depozitul, la şeful Forţelor Aeriene Române. Cum de un asemenea punct strategic, cum e depozitul de la Ciorogârla, nu se poate apropia oricine, anchetatorii militari, dar şi ofiţerii serviciilor secrete au ajuns la concluzia că armele nu puteau dispărea decât cu implicarea oamenilor din interior.
“Fără ajutorul lor, hoţii nu ar fi putut acţiona. E clar că militarii ori au participat direct la furt, ori au înlesnit hoţilor accesul în unitate”, ne-au precizat surse apropiate anchetei. Una dintre pistele pe care anchetatorii o iau din ce în c e mai mult în calcul este aceea că armele de război ar fi părăsit deja ţara, cu destinaţia Bulgaria. De altfel, procurorii urmează să ceară ajutorul oficialilor din ţara vecină.
Oficialii Armatei refuză să comunice numărul real al armelor furate. Jurnaliştii de la Libertatea au aflat că este vorba de peste 100 de pistoale şi mitraliere – nicidecum de 50, 60, cum s-a vehiculat imediat după gravul incident -, dar se pare că numărul armelor dispărute ar putea ajunge la 300! Din depozit lipsesc: o mitralieră de companie calibrul 7,65 mm; pistoale mitralieră AKM calibrul 7,62 mm; pistoale marca TT calibrul 9 mm; baionete; binocluri.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!