Extinderea NATO, care irita din nou Rusia, teatrele operationale, in primul rand Afganistanul, pentru care SUA cer noi trupe, amenintarile teroriste clasice, dar si cele noi, energetice si cibernetice, toate acestea vor prilejui la Bucuresti confruntari mai ales intre componenta europeana si cea americana ale Tratatului. Atat in interiorul Aliantei, membrii marcanti ai acesteia avand serioase retineri fata de entuziasmul cu care SUA sustin candidatura Ucrainei si Georgiei (vezi si vizita si declaratiile de ieri ale lui Bush de la Kiev), cat si in raporturile cu Federatia. Dupa ‘rachetele indreptate asupra Ucrainei’, Moscova, care-si vede un ghimpe in coasta si interesele la Marea Neagra vulnerabilizate, n-a ezitat sa adauge ca aderarea Ucrainei si Georgiei ar genera o criza profunda.
Care va fi vocea Romaniei la summit? Presedintele Basescu a expus luni seara la TVR cateva repere. Remarcabila precizarea ca se cere ca si alte trupe sa fie dislocate in sangerosul sud afgan, nu doar cele romanesti. Dar, in privinta extinderii, delegatia romana va juca neconditionat pe cartea Washingtonului. Riscand animozitati cu Berlinul si alte importante cancelarii din UE. Desi Ucraina inca are un serios contencios (Insula Serpilor, Bastroe, platoul continental) cu un vecin numit Romania si nu cedeaza un pas, ci dimpotriva. Noi, in preaderare, am trecut prin severe furci caudine, facand chiar concesii dramatice si pagubitoare, dupa negocieri neprofesioniste. Nu sunt omul care sa se targuiasca, spune acum presedintele nostru. Eroare. Politica, diplomatia inseamna tocmai arta targuielii, a negocierii. Dar o negociere supla, competenta, civilizata. Oricum, nefolosind formulari directe si brutale, gen ‘Rusia refuza sa iasa din logica razboiului rece’. Pentru ca astfel dialogul inceteaza inainte de a incepe.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!