Pensionari la 65 de ani
Nici sistemul de pensii nu-i avantajează pe fotbalişti. Jucătorii pot primi pensie abia la 65 de ani, ca orice angajat, în funcţie de contribuţia socială. Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Muncii lucrează totuşi la un proiect de lege prin care statutul sportivului să fie similar cu cel al militarului, astfel încât punctul de pensie să crească şi pentru sportivi.
Măsuri împotriva trişorilor
Companiile de asigurări şi-au luat măsuri de precauţie împotriva trişorilor. Asigurările sportivilor nu acoperă accidentele provocate de consumul unor substanţe stimulente (alcool, droguri) sau halucinogene. Brokerii ţin cont de mai mulţi factori când încheie poliţe pentru sportivi: gradul de periculozitate al sportului, aplicarea corectă a normelor de protecţie, nivelul sportivului (profesionist sau amator), vârsta sportivului, statutul acestuia (junior sau senior), istoricul daunelor clubului din care face parte şi natura sportului (de grup sau individual). Cei mai multi sportivi care încheie astfel de asigurări sunt practicanţi de fotbal, rugby, automobilism, karting, sporturi aeriene, sporturi de luptă.
CUM ESTE LA ALŢII – Neşu a fost despăgubit în Olanda
În ţările cu fotbal dezvoltat, cluburile plătesc milioane de euro pentru asigurarea jucătorilor. Efortul financiar merită, deoarece în cazul unei accidentări grave, asiguratorii degrevează cluburile de plata salariilor fotbaliştilor pe perioada indisponibilităţii. În situaţii extreme (deces sau invaliditate totală), asiguratorul oferă două salarii anuale complete. Cel mai elocvent caz în acest sens este cel al lui Mihăiţă Neşu, rămas paralizat, după o accidentare suferită în 2011 la un antrenament de-al lui FC Utrecht. Neşu avea încheiată o asigurare medicală colectivă, plătită de clubul olandez, poliţă care i-a acoperit salariul pe ultimul an de contract – 528.000 de euro – şi toate serviciile medicale.
RUGBY – Protejaţi de forul mondial
Potrivit regulamentului Federaţiei Române de Rugby (FRR), cluburile din ţară sunt obligate să încheie asigurări de sănătate pentru toţi sportivii legitimaţi. Acestea acoperă fiecare nivel de vârstă, existând o sumă minimă. “Federaţia încheie separat asigurări pentru componenţii tuturor loturilor naţionale şi selecţionata Bucureştiului. În plus, forul mondial obligă FRR să asigure jucătorii din reprezentative ce evoluează în ligile profesioniste din Franţa şi Anglia. Sumele sunt virate săptămânal în contul forului mondial, iar asigurarea acoperă şi salariile acestor rugbyşti în caz de accidentare”, ne-a explicat Alin Popescu, coordonatorul corpului medical al FRR. l Marian Burlacu
HANDBAL – Federaţia şi cluburile îşi împart atribuţiile
La handbal, federaţia este cea care se ocupă de asigurarea sportivilor, mai puţin a celor care activează în Liga Naţională, în acest caz responsabilitatea revenind cluburilor. Asigurările se înnoiesc anual şi în cazul sportivilor din loturile naţionale, ele sunt mai bine definite, în sensul că se fac pentru acţiuni interne, respectiv externe. l Marian Burlacu
Asigurarea ideală
Un consultant în domeniul asigurărilor a explicat cum ar trebui să arate asigurarea ideală pentru un sportiv, fiind important să atingă următoarele puncte:
- Să investească 5% din venituri pentru riscuri şi 5% în economisire;
- Să acopere riscul din accidente;
- Să asigure cheltuielile cu asistenţa medicală în ţară şi în străinătate;
- Să asigure riscul de invaliditate temporară/ permanentă, făcând astfel mai uşoară o eventuală ieşire din viaţa sportivă;
- Beneficiarul să aibă acces instant la suma asigurată;
- Să aducă câştig la finalul contractului de asigurare.
Chivu, cea mai mare asigurare a unui român
Cristi Chivu (34 de ani) deţine recordul în materie de asigurări din fotbalul românesc. Fostul căpitan al naţionalei României a avut o poliţă care i-ar fi putut umple conturile cu 12 milioane de euro, dacă şi-ar fi încheiat cariera din cauza accidentării horror suferite la cap, în 2010, şi provocată de Pelisier, în timpul meciului Chievo – Inter. Chivu a preferat să continue să joace şi a folosit o cască de protecţie până s-a retras, în martie 2014.
Beckham, asigurarea record mondial
- Fostul fotbalist englez David Beckham a încheiat, la un moment dat, cea mai scumpă poliţă din istoria sportului, pentru a se proteja de evenimente neplăcute. La vremea respectivă, London Times scria că asigurarea lui Becks are o acoperire de 195 milioane de dolari.