Piele uscată sau pufoasă = probleme cu tiroida
Hormonii produşi de glanda tiroidă sunt responsabili de aspectul pielii, al părului şi al unghiilor. Când tiroida secretă prea mulţi hormoni, apare hipertiroidia, semnalată prin piele îngroşată şi uscată. Şi invers, când producţia de hormoni e prea mică, epiderma e pufoasă, rece şi palidă. Iar pielea deshidratată dă de veste că tiroida este afectată de o boală autoimună şi începe să se autodistrugă.
Ce ai de făcut: mergi la medicul dermatolog; el va decide dacă este sau nu cazul să apelezi şi la un endocrinolog.
Pete vineţii = proastă circulaţie sangvină
Petele vineţii ivite pe antebraţe, picioare, spate sau mâini, în urma unei lovituri uşoare, arată că ai capilarele fragile. De vină pot fi ereditatea, vârsta înaintată şi excesul de medicamente ce subţiază sângele sau antiinflamatoarele.
Ce ai de făcut: exerciţii fizice şi plimbări lungi; evită pantalonii strâmţi şi încălţămintea incomodă; nu sta picior peste picior; ia-ţi adio de la băile fierbinţi şi fă duşuri rece- cald de la genunchi în jos; renunţă la alimentele grase în favoarea celor care subţiază sângele (fructe şi legume, usturoi, nuci etc.). Şi mergi la medicul de familie, ca să-ţi ajusteze dozele de medicamente.
Piele galbenă = insuficienţă hepatică
Icterul sau coloraţia galbenă a feţei, a pielii corpului şi a globilor oculari e semnul clasic al insuficienţei hepatice.
Ce ai de făcut: mergi la un medic gastroenterolog, care îţi poate recomanda ce analize ale sângelui trebuie să faci. Insuficienţa hepatică acută poate evolua rapid, punându-ţi viaţa în pericol!
Pete maronii pe gambe = diabet zaharat
Petele de pe faţa anterioară a gambelor, ovale sau rotunde, aspre, nedureroase pot fi semnalul unui diabet: oricine se poate alege, când se loveşte la picioare, cu o vânătaie trecătoare, dar la diabetici un astfel de accident lezează vasele sangvine mici şi le face să sângereze excesiv. De aceea, zona devine maro.
Ce ai de făcut: petele pot dispărea de la sine, lăsând eventual nişte cicatrice fine, dar la următoarea lovitură vor apărea alte leziuni, care se pot infecta. Fii atent pe unde calci şi evită traumatismele şi nu mai pierde vremea: mergi la un cabinet de diabetologie!
Ten, buze şi gingii palide = anemie severă
Paloarea naturală a tenului este una, iar paloarea bolnăvicioasă, alta: în caz de anemie sunt lipsite de culoare şi tenul, şi buzele, şi gingiile (care în mod normal ar trebui să fie roz). Un alt semn al anemiei sunt unghiile palide, cu o tentă albăstruie (din cauza cantităţii insuficiente de oxigen din sânge).
Ce ai de făcut: analizele sângelui vor dezvălui sursa anemiei: o carenţă de fier, boli cronice intestinale sau ulcer, cancer colorectal, hepatită cronică, ciroză; în cazul femeilor pot fi suspectate şi afecţiunile genitale (fibromul uterin, de exemplu).