Rodica Gyulai – premirul pentru Educație şi Mediere Școlară
Rodica Gyulai este din Târgu-Mures, cadru didactic cu excelente performanțe în cadrul unor proiecte ce vizează medierea școlară, educația civico-sanitară, componența umană și cea etnică în campanii de prevenire a abandonului școlar de prevenire a violenței in școli.
Steluța Slate – premiul pentru promovarea programelor prevenire a abandonului școlar
Steluța Slate este profesoară de limba romani la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Boldescu” din judeţul Giurgiu. Din 2007 a fost implicată in diverse programe privind educația copiilor romi, precum și in diverse acțiuni de integrare in comunități de romi.
Preocupată de creșterea fenomenului de mariaje timpurii din rândul fetelor rome, Steluța a reușit să convingă peste 40 fete rome să continue studiile din gimnaziu până la facultate sau să se pregătească pentru diverse meserii.
Florica Alecu – premiul pentru promovarea limbi romani
Florica Alecu este profesoară de limba romani la o școală din Slobozia, județul Ialomița, având 18 ani de experiență profesională in domeniul educației. Se implică în activități de promovare, de susținere a integrării copiilor și tinerilor romi in procesul instructiv- educativ, urmărind diminuarea abandonului școlar, a stereotipurilor și prejudecăților rasiale prin cunoașterea valorilor culturale și istorice ale etniei rome.
Niculina Bechi- premiul pentru promovarea culturii romani
Niculina Bechi a participat la Olimpiada Naţională de Limba si literatura Romani obtinând locurile fruntașe cu elevii pregătiți de ea. A obținut loc fruntaș și la Concursul de creație literară „Ștefan Fuli” Târgu Mures. În 2013 a participă alături de elevele Cocoraș Andreea și Kulcsar Rozalia la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Limba Rromani, unde obțin ambele fete locul I. Niculina este profesoară de limba romani la Școala Gimnazială Ormenis, județul Mureș și are o experiență de 7 ani în domeniul învățământului.
Anca Mezei – premiul la secţiunea „Dezvoltare Comunitară”
Anca Mezei are o experiență profesională de 8 ani și în trecut a fost directoare a Fundației de Asistență Socială și Tineret din Săcele, judeșul Brașov. Printre rezultatele programelor implementate de ea se află: locuințe mai bune, copii care primesc o educație mai calitativă și sprijin in finalizarea studiilor, ateliere ocupaționale aducătoare de venit, spațiu de discuții locale sau sprijin in accesarea unor servicii. Anca este profesoară de limba romani la școala din Săcele, unde conduce cu succes Grupul de dansuri tradiționale „Romani Step”.
Denisa Dinu – premiul la secţiunea „Sănătate”
Denisa Dinu este mediatoare sanitară de 11 ani. S-a implicat într-o serie de activități precum: înscrierea pe lista medicului de familie a femeilor însărcinate, înscrierea copiilor pe lista medicilor de familie. A ținut ore de igienă în școli și comunitate, a făcut campanii de informare și utilizare a metodei de contraceptie.
Mădălina Pandiru – premiul pentru voluntariat
Mădălina Pandiru este membră a asociaţiei „Crucea Albastră” din Elveția. Ea a prestat activități de fundraising pentru copii romi din România în vara anilor 2012 şi 2013 in această țară.
Gerorgeta Stanciu – premiul la secţiunea „Administraţie Publică”
Georgeta Stanciu este expert local pentru romi în satul Mărginenii de Jos, Comuna Filipeștii de Târg, jud. Prahova.
Susana Rusnacu – premiul pentru „Participare Politică”
Susana Rusnacu este din comuna Sintea Mare, județul Arad. Are o experiență profesională de 8 ani și este consilier local ales din partea ACDR (Alianța Civică Democrată a Romilor).
Claudia Greta – premiul pentru „Acţiune Civică”
Greta Claudia s-a implicat în educația comunitară a copiilor romi şi a participat la campania împotriva evacuărilor forțate derulate de către Amnesty International (actiuni în București și Bruxelles).
Cristina Luncă – premiul la categoria „Tinere activiste”
Cristina lucrează de 5 ani în domeniul ONG. A contribuit la implementarea mai multor proiecte precum: proiectul ” Educația ALTFEL”, având rolul de coordonator județean al proiectului in Prahova.
Ionela Cristea – premiul la categoria „Expert în ONG-uri”.
Ionela Cristea are o vastă experiență profesională (15 ani). Ionela participat la organizarea unui atelier de croitorie și, ulterior, a unuia de cofetărie/patiserie în cadrul cărora au fost cooptate tinere de etnie romă, cu vârste cuprinse între 23 și 36 de ani, pentru a fi calificate în meserie și a avea o sursă de venit.
Lenuța Costache – premiul special al organizatorilor
Lenuta Costache este o femeie romă, mamă, care prin exemplul personal a promovat cetățenia activă ieşind în spațiul public şi atrăgând atenţia asupra abuzurilor îndreptate împrotrive fetei sale de catre un cadru didactic de la şcoala generală din comuna Frumuşani.
Anina Ciuciu – premiul special al organizatorilor
Anina Ciuciu are 24 de ani, studiază Dreptul la Sorbona şi visează să devină magistrat pentru a „combate nedreptăţile”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro