Iată cum se face corect autopalparea
Palparea se face în poziţia în picioare şi culcat, masând cu blândeţe, pe rând, fiecare sân pe întreaga suprafaţă; se includ zonele axilare bilateral.
Important este să fii familiarizată cu aspectul şi consistenţa sânilor tăi. Inspecţia se face privind ambii sâni într-o oglindă mare, din faţă şi din profil.
Se observă dacă sunt simetrici (60% dintre femei au în mod normal o asimetrie la nivelul sânilor), dacă există modificări ale pielii sau mameloanelor (înroşirea pielii, umflături sau retracţii, eroziuni ale mamelonului).
Prezenţa unor “noduli” nu trebuie să sperie, ci trebuie să determine etapa următoare de control: consultul la medicul specialist senolog. 90% din “nodulii” care se palpează sunt benigni. Nu intra în panică, mergi la un control.
Trei metode de examinare imagistică
Pentru certitudinea unui diagnostic, femeile au la dispoziţie metode imagistice. Iată care sunt câteva dintre acestea:
A. Ecografia: este metoda folosită ca primă intenţie la persoanele cu vârsta mai mică de 30 de ani; face diferenţierea între un conţinut lichidian sau solid al unor mase tumorale descoperite la examinarea clinică.
B. Mamografia: este o metodă imagistică care foloseşte raze X. E principala metodă de depistare a cancerului de sân. La femeile peste 50 de ani e indicată efectuarea unei mamografii la fiecare doi ani. Rezultatele sunt standardizate în scară BI-RADS, care e cuprinsă între 0 şi 6, în funcţie de modificările găsite la mamografie.
C. Elastografia de sân: măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu ţesutul adiacent sănătos.
Aşteptăm întrebări şi sugestii la adresa de e-mail sanatate@libertatea.ro