Ordinul Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 1255/2015 pentru modificarea şi completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 780 la data de 20 octombrie 2015 şi se aplică din momentul publicării.
Actul normativ modifică Ordinul MS nr. 1162/2010, stabilind că persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) trebuie să obţină un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto.
Avizul medical confirmă, în cazul prezenţei sindromului, că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.
Telefonul cititorului: 021.203.08.49 (Luni-vineri 12.00-16.00)
Când mă voi putea pensiona anticipat parţial?
Sunt născut în luna septembrie a anului 1954 şi am o vechime în muncă de 34 de ani. Îmi puteţi spune la ce dată mă voi putea pensiona anticipat parţial? Vasile Ioniţă, Bucureşti
RĂSPUNS: Potrivit calculatorului de pe site- ul www.lapensie.com, vă puteaţi pensiona anticipat parţial începând cu anul 2014, luna septembrie, dacă îndepliniţi condiţia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipată parţială de peste 35 ani.
Am concediu de odihnă după concediul pentru creşterea copilului?
În anul când revin la muncă, după concediul pentru creşterea copilului, am dreptul şi la concediu de odihnă? Eleonora Leuca, Caransebeş
RĂSPUNS: Dacă aţi intrat în acest concediu fără să fi efectuat în anul respectiv nici o zi din cel de odihnă, veţi beneficia de concediul de odihnă integral în anul revenirii în activitate. Pentru perioada concediului pentru creşterea copilului nu se acordă concediu suplimentar de odihnă.