Promiscuitatea in care traiesc multi oameni saraci, populatiile mari de animale salbatice, densitatea imensa care in marile orase poate ajunge pana la 165.000 de locuitori pe km patrat, traficul intens de muncitori, emigranti, marfuri si turisti. Asa arata tabloul in care a rabufnit SARS, cea mai recenta epidemie mondiala. Oficial alarma a fost data, se arata in numarul pe luna iulie al revistei "Stiinta pentru toti", la sfarsitul lunii februarie 2003. In timp ce examina un pacient internat in spitalul franco-vietnamez din Hanoi, Carlos Urbano, specialist in boli infectioase in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a inteles ca este martorul izbucnirii unei epidemii necunoscute. Pe radiografii, plamanii pacientului aratau albi. Medicul a semnalat aparitia unei noi maladii letale, inainte ca el insusi sa fie ucis de virusul misterios.
Totul incepuse insa, cred azi cercetatorii, in noiembrie 2002, in provincia chineza Guangdong. In aceasta regiune, celebra pentru crescatoriile sale de porci si gaini, a aparut pentru prima data virusul pneumoniei atipice. Tot de aici a plecat, in urma cu aproape 100 de ani, virusul care avea sa faca cele mai mari ravagii din istorie, cel al gripei spaniole.
"Aceasta parte a Chinei de sud, unde exista un numar mare de porci si gaini, reprezinta un mediu care favorizeaza aparitia de noi virusuri", spune epidemiologul Fabrice Carrat. Un virus nou se formeaza din recombinarile care se petrec in organismul gazdei. Cel care nu are sistemul imunitar setat sa lupte impotriva lui, este infectat cu usurinta. Porcii ofera laboratorul ideal pentru aceste transformari din doua motive: celulele lor sunt dotate atat cu receptori umani, cat si cu receptori caracteristici pasarilor, fapt care faciliteaza schimburile de material genetic. Apoi, apropierea pe care oamenii o stabilesc cu aceste animale usureaza transmiterea.
Porcii si pasarile sunt suspectii numarul unu de la care pornesc epidemiile asiatice. Pandemiile (epidemii care se raspandesc rapid pe tot globul) de gripa, care au ucis milioane de oameni, au fost provocate de virusuri de origine animala. Dar ar fi exagerat ca acestea sa fie singurele "invinovatite". SARS s-a raspandit in toata lumea si din cauza schimburilor comerciale si a turismului practicat la scara larga.
"Nu se stie de ce gripa loveste mai mult iarna. Aici sunt implicati cu siguranta factori din mediul inconjurator. Chiar si asa, aceasta sezonalitate nu poate fi explicata. Ce face, de pilda, virusul in lunile aprilie si octombrie? Unde se ascunde? Aceste sunt marile mistere la care sunt chemati sa raspunda cat mai repede virusologii.