Deşi rezultatele încă nu sunt concludente, cercetarea se bazează pe câteva studii făcute atât pe animale, cât şi pe oameni. În cazul cercetărilor referitoare la oameni, unele studii au expus sperma provenită de la donatori voluntari, sănătoşi, la RF-EMR. Altele au urmărit calitatea spermatozoizilor proveniţi de la bărbaţi care poartă, de obicei, telefonul mobil în buzunarul din faţă al pantalonilor.
Rezultatele au arătat că sperma expusă la RF-EMR a avut o concentraţie mai scăzută de spermatozoizi, iar motilitatea (capacitatea spermatozoizilor de a se deplasa către un ovul) şi viabilitatea acestora erau, de asemenea, mai scăzute.
În mod similar, subiecţii care îşi purtau telefonul mobil în buzunarul pantalonilor prezentau o concentraţie mai slabă de spermatozoizi în lichidul seminal, comparativ cu cei care nu purtau astfel celularul, informează descopera.ro.
În cazul experimentelor făcute pe şobolani, aceştia au fost puşi într-o cuşcă de plexiglas, iar dedesubt au fost montate telefoane mobile, la distanţă de numai 5 mm de fundul cuştii. După ce şoarecii au fosr expuşi la RF-EMR 6 ore pe zi, timp de 4 luni, cercetătorii au descoperit că numărul spermatozoizilor vii a scăzut cu 25%.
Încă nu se ştie exact ce tip de telefon mobil sau ce benzi de frecvenţă au un impact mai mare, motiv pentru care cercetătorii şi-au propus să efectueze studii pentru a afla exact dacă există produse care nu au efecte negative majore.
Deşi nu este clar modul în care RF-EMR afectează sperma, una din teorii susţine că atunci când telefoanele mobile sunt ţinute pentru o perioada lunga de timp în buzunar, ele generează căldură care afectează sperma. Alte ipoteze susţin ideea că radiaţiile provenite de le telefoane penetrează ţesutul şi interferează cu frecvenţa electromagnetică de la nivel celular, deteriorând sperma.
„Copiii, adolescenţii, tinerii şi femeile însărcinate ar trebui să ţină telefonul cât mai departe de organele lor reproductive, deoarece aceste părţi ale corpului sunt foarte sensibile la radiaţii. Acest studiu este un avertisment pentru cei care ţin telefonul mobil în buzunarul din faţă al pantalonilor,” a declarat dr. Joel Moskowitz de la Universitatea din California.