Deschis miercuri în Bucureşti, la Romexpo, Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură din Bucureşti a adunat în primele trei zile 50.000 de vizitatori, iar în weekend s-au înregistrat în jur de 90.000. Oamenii aproape s-au călcat în picioare pentru a se întâlni cu scriitorii preferaţi în cadrul lansărilor de carte ori pentru a se bucura de reducerile practicate de majoritatea editurilor. În total au fost 300 de expozanţi şi peste 700 de evenimente editoriale. “Ediţia de anul acesta a fost cu certitudine una de succes, cea mai bună după 2008 încoace. În top 3 cele mai vândute volume la noi au fost «Cavalerul celor şapte regate», de George R.R. Martin, «Jurnalul de creaţie – Sculptând în timp», de Andrei Tarkovski şi Antologia «111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei 80», coordonată de criticul Cosmin Ciotloş”, ne-a spus Alexandra Florescu, reprezentanta Editurii Nemira.
«Biblia pierdută», preferata publicului
La Editura Litera, cea mai solicitată carte a fost “Lupta mea”, a norvegianului Karl Ove Knausgard, urmată de “O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan şi… cărţile de colorat pentru adulţi, fruntaşă fiind “Grădina secretă”. Cea mai căutată operă pentru copii a fost “Bunul dinozaur”, ce va avea parte în curând şi de o ecranizare. La Humanitas, cel mai fierbinte titlu a fost “Solenoid”, proaspăt lansatul volum al lui Mircea Cărtărescu. Titlul de “Cea mai râvnită carte” a fost câştigat însă, prin votul publicului, de “Biblia pierdută”, a autorului Igor Bergler.
Vizitatori de toate vârstele
Interesant este că la această a 22-a ediţie a Târgului Gaudeamus publicul a fost mai variat ca niciodată: de la ţânci care abia au învăţat să meargă, adolescenţi pentru care avansul tehnologiei e folosit doar în limitele utilului, corporatişti pe care îi vezi în fiecare zi prin mijloacele de transport în comun cu cartea în mână, la veterani dornici de a ţine pasul cu autorii actuali. Pe Eliza am zărit-o ieri în timp ce frunzărea volume la întâmplare într-unul din standuri. Are 16 ani, este elevă la Colegiul Ion Luca Caragiale din Bucureşti, profil mate-info. “Nu caut ceva anume şi, în general, nu citesc «ţintit». Dacă pun mâna pe un volum care îmi place, îl savurez până la capăt. Prefer să citesc decât să stau pe calculator, pentru că subiectele din cărţi îmi stimulează creativitatea. Îţi poţi imagina personajele şi locul în care se desfăşoară acţiunea, pe când în filme, de pildă, ţi se dă totul de-a gata”, ne explică motivul pentru care preferă să petreacă mare parte din timpul liber lecturând. De aceeaşi parte a baricadei e şi Raluca Gulimănescu, o tânără de 29 de ani. “Din păcate, în lumea agitată pe care o construim toţi nu prea avem timp de citit. Doar în concedii. Prefer cărţile istorice şi cele SF, întotdeauna varianta pe hârtie. Avem ebook reader, dar nu-l folosim”, ne mărturiseşte. Iubitorii de cărţi au donat în cele cinci zile de târg peste 5.000 de volume care vor ajunge în biblioteci subfinanţate din mediul rural.
Jojo l-a susţinut pe partenerul cu care a câştigat «Dansez pentru tine»
«Citiţi-i cartea! O să vă schimbe percepţia asupra propriei vieţi»
În urmă cu patru ani, simpatica Jojo câştiga concursul “Dansez pentru tine” alături de Ionuţ Tănase, un tânăr orfan a cărui poveste a emoţionat o ţară întreagă. Ieri, vedeta l-a susţinut pe fostul său partener la lansarea unui volum în care acesta îşi spune povestea vieţii. “Portretul vieţii unui orfan” se numeşte cartea în care Ionuţ a aşternut, cu emoţie, multe din întâmplările care i-au marcat existenţa, de la momentele în care a rămas orfan la cele de fericire, precum câştigarea trofeului “Dansez pentru tine” şi a marelui premiu, în valoare de 60.000 de euro. “O să vă doară, veţi plânge, vă veţi întreba de ce în lume nu există mai multă dreptate şi bunătate, însă la final veţi înţelege că totul este o chestiune de percepţie. (…) Vă invit să îl ţineţi de mână şi să-l priviţi în ochi şi în suflet pe Ionuţ Tănase citindu-i cartea. O să vă schimbe percepţia asupra propriei vieţi şi asupra oricărui mic sau mare necaz ce va blochează calea”, spune Jojo, pe care am întâlnit-o ieri la Romexpo, la scurt timp după lansarea volumului. (Mihaela Barbu)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro