Oficialii de la Bruxelles au trimis în România o scrisoare prin care cer să li se confirme informația apărută în presă și dacă maidanezii ce urmează să ajungă în capitala Europei sunt turbați sau nu .
„Având în vedere informaţii difuzate în presă, potrivit cărora este vorba despre câini vagabonzi români, şi având în vedere lipsa unei notificări din partea autorităţilor române cu privire la acest transport, îndoieli cu privire la conformitatea acestor câini în privinţa tuturor condiţiilor în privinţa turbării sunt legitime”, afirmă Agenţia într-un comunicat, citat de Realitatea TV.
Îngrijorările belgienilor par îndreptăţite având în vedere faptul că anul trecut, în România, au fost înregistrate peste 400 de cazuri de turbare, potrivit unor date de la AFSCA.
Agenţia doreşte să atragă atenţia asupra unui „pericol mare pentru oameni şi animale”. „Inclusiv animalele vaccinate dar care au fost contaminate înainte de vaccinare pot să reprezinte, în continuare, un risc pentru o perioadă de şase luni, atât pentru oameni, cât şi pentru animale”, subliniază aceasta.
Încă de la apariţia simptomelor, turbarea poate să fie mortală atât pentru oameni, cât şi pentru animale. După 48 de ore de la infecţie, înaintea apariţiei primelor simptome, este necesară efectuarea unui tratament.
Câinii, pisicile şi dihorii de casă care sunt importaţi sunt supuşi unor condiţii sanitare la import şi este necesar să fie vaccinaţi. Majoritatea cazurilor de turbare la câini din ţări vecine priveşte animale importate ilegal din ţări în care este prezentă boala şi în care nu există obligaţia vaccinării.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!