La 41 de ani, Nicolae Voiculeţ este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români în străinătate. Cu toate acestea, e mai puţin cunoscut de publicul larg, chiar la el acasă. Tatăl, preot, l-a îndrumat spre muzică. “Primul instrument a fost însăşi vocea. Susţineam spectacole de la 6 ani, în Bucureşti, şi studiam câte 10 ore pe zi”, spune Voiculeţ.
Toată şcoala a urmat- o în Capitală, schimbând gazdă după gazdă, apropiindu-se tot mai mult, după vioară şi pian, de ceea ce destinul îi hărăzise: întâlnirea cu naiul. “Ascultam la radio, dar nu ştiam cine cântă. Mai târziu am aflat că era însuşi Gheorghe Zamfir. Nimeni nu se compară cu el. Am fost subjugat de sunetul acela”, îşi aminteşte artistul.
A cestea sunt câteva dintre afişele spectacolelor pe care Nicolae Volculeţ le-a avut în întreaga lume.
Un profesor inspirat, de la Liceul “George Enescu”, Constantin Tudorache, i-a pus naiul în mână. Şi nu l-a mai lăsat de atunci. “Dormeam cu el în pat, atât de fericit şi emoţionat eram că aveam propriul nai”.
După liceu a fost nevoit să cânte. “Nu am continuat atunci studiile. Trebuia să-mi ajut familia, tata fiind grav bolnav, dar şi pe mine. Am cântat la nunţi, la botezuri, oriunde. Câştigam şi 1.500-2.000 de lei la fiecare eveniment”, spune artistul. După Revoluţie, în 1990, a ajuns în SUA. Şi cu muzica, dar şi cu o poveste de dragoste ce avea să se termine însă după câţiva ani. Acolo înfiinţează, în 1993, la Chicago, prima Şcoală de Nai din America. “Am avut zeci de cursanţi. Unii veneau chiar din Canada sau din Mexic”, spune Voiculeţ.
A luat parte la sanctificarea Maicii Tereza, la Vatican
Artist ce a concertat din America până în Europa şi China, la evenimente ca sanctificarea Maicii Tereza, la Vatican, sau în faţa şefilor de stat reuniţi la Bucureşti la Sommetul Francofoniei, în septembrie 2006, când preşedintele de atunci al Franţei, Jacques Chirac, a ţinut să urce pe scenă pentru a-l felicita şi a-i strânge mâna, Voiculeţ rămâne un om sedus de instrumentul la care cântă. “Naiul m-a învăţat cum să trăiesc. M-a curăţat, m-a purificat, prin sonoritatea lui”. Asta chiar şi atunci când a stropit cu sângele buzelor lui tuburile instrumentului, căci naiul nu se lasă uşor cucerit.
A cântat pentru miliardari americani şi pentru şeici
Nicolae Voiculeţ, cunoscut şi sub numele de scenă de NIVO, cântă şi folclor, şi muzică religioasă, şi muzică clasică. Uneori, chiar şi piese de succes din muzica pop românească sau internaţională. Miliardari americani sau şeici arabi îl invită în casele lor, la concerte private, pentru un onorariu de mii de euro. Chiar şi 20.000, uneori. Dar fericirea supremă a artistului e atunci când reuşeşte să ajute, prin concerte caritabile, copiii români loviţi de cancer ori tinerii muzicieni talentaţi, dar fără posibilităţi materiale. “Când cânt, uit adesea unde mă aflu. Dar pentru acei copii ştiu mereu de ce cânt. Întotdeauna am fost atras de ceea ce e pur, special. Copiii şi naiul sunt astfel”, spune Voiculeţ.
Un nai profesionist se acordează cu ceară de albine
Un nai poate fi compus din 21 până la 26 de tuburi de suflat. Materialul preferat pentru construcţia unui nai e lemnul de bambus, dar poate fi folosit şi cel de tisă, palisandru sau abanos. “Acum există şi din alte materiale, precum sticla şi cristalul, dar nu au sonoritatea celor din lemn. Preţul lor poate varia între 500 şi câteva mii de euro”, explică Nicolae Voiculeţ. Tuburile naiului sunt unse cu propolis, iar pentru acordaj se foloseşte ceara de albine. “De aceea, un nai adevărat miroase a miere”, adaugă artistul.
«Regele Naiului»
Gheorghe Zamfir (foto) este un artist român, muzician şi virtuoz al naiului, supranumit “Regele Naiului”. Exprimându- se artistic prin-tr-un instrument aproape uitat, naiul, Zamfir a reuşit să cucerească aplauzele întregii planete. A modificat forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu- i considerabil paleta de interpretare, l-a introdus în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală şi aducând acest instrument în atenţia publicului modern. Gheorghe Zamfir e considerat unul dintre primii zece mari muzicieni în viaţă ai lumii.