În bucătăria micuţă a apartamentului din cartierul bucureştean Drumul Taberei, Manole Constantin (59 de ani) face şi reface, pe o bucată de hârtie, lista de cheltuieli pentru această lună. Dintre toate nevoile familiei, formată din trei persoane, singurele care au rămas, într-un final, netăiate au fost cheltuielile de întreţinere şi medicamentele, care însumează mai bine de jumătate din venitul total.
Bugetul soţilor Constantin e mic de câţiva ani, de când soţia, Maria (53 de ani), s-a îmbolnăvit şi s-a pensionat. Dar până anul acesta se bazau pe salariul lui Manole. Din ianuarie însă, bărbatul a intrat în şomaj. Dacă în cei 30 de ani de căsnicie în casa lor nu s-au făcut niciodată liste de cumpărături, de două luni, familia îşi drămuieşte cu atenţie fiecare bănuţ. Acum, că a fost dat afară de la fabrica de mobilă la care a lucrat în ultimii ani, Manole şi-a schimbat obiceiurile. Nu mai face cumpărăturile la supermarket. Merge zilnic la piaţă, se târguieşte cu vânzătorii şi se gândeşte de două ori înainte de a lua ceva. Soţii Constantin plănuiau să-şi reamenajeze casa. Au renunţat însă la aceste cheltuieli, când bărbatul a aflat că bugetul lor nu va depăşi 1.000 de lei pe lună.
Bărbatul spune că va munci la ţară
“Calculul e simplu. Din cei 1.000 de lei, cea mai mare parte se duce pe medicamentele soţiei şi pe cheltuielile de întreţinere. Restul banilor îi dăm pe mâncare şi eventual pe câte o urgenţă de-a băiatului nostru de 19 ani, care e elev în clasa a XII-a. Nu mi-am mai făcut abonament pentru mijloacele de transport în comun şi am redus consumul de căldură şi de curent”, ne-a povestit bărbatul.
Cei doi soţi au deja şi un plan de criză. Maria o să gătească doar ciorbe, ca să nu mai dea banii pe “nimicuri”, iar din primăvară, Manole o să muncească la ţară, pentru a asigura o bună parte din consumul familiei.
Veniturile familiei Constantin nu depăşesc 1.000 de lei pe lună. Această sumă este reprezentată de cei 435 de lei pensia de boală a Mariei şi cei 565 de lei, ajutorul de şomaj pe care Manole îl ia în fiecare lună. Bărbatul va primi aceşti bani numai până în luna noiembrie a acestui an.
Numărul şomerilor a crescut şi în februarie
În luna februarie a acestui an erau înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă 477.860 de persoane care nu aveau serviciu. Numărul şomerilor a crescut cu aproximativ un procent faţă de luna ianuarie 2009. Din aceştia, jumătate au depăşit perioada în care primeau ajutorul de şomaj. Cei mai mulţi oameni fără loc de muncă sunt în Vaslui, iar cei mai puţini au fost înregistraţi în Ilfov.
Şi femeile au de pierdut de pe urma crizei. În februarie numărul persoanelor de sex feminin care au rămas fără loc de muncă a crescut simţitor. Prognozele specialiştilor despre numărul de şomeri sunt cu adevărat sumbre: până la sfârşitul acestui an vom avea nici mai mult nici mai puţin de un milion de oameni rămaşi fără loc de muncă.
( fotografii: Simona Ghiţă)