„Salamandrele” de la ISU Botoșani abia și-au tras sufletul după stingerea unui sinistru și au fost nevoite să „zbore” către un altul. Patru familii din localitățile Mileanca, Coțușca, Stânca (oraș Ștefănești) și Saucenița (comuna Văculești) le-au cerut disperate după ce au fost la un pas să rămână în plină iarnă din cauza coșurilor de fum defecte. Chiar dacă gospodăriile le-au fost cuprinse de flăcări, oamenii au reușit să iasă din casă la timp și să se salveze. Pompierii militari care s-au luptat cu flăcările au stins sinistrele înainte ca totul să se facă scrum.
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai. Anul trecut, 73 de botoşăneni şi-au văzut casele în flăcări din cauza aceuiași vinovat: coșul de fum defect sau necurățat de funingine.
Având în vedere incidența mare a incidendiilor produse din cauza coșurilor defum, pompierii militari botoșănei adrezează populației câteva sfaturi utile: * sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. * La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm. * Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. * Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. * Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. * Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri
din zidărie de cărămidă. * Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.
Sursa foto: www.botosaninecenzurat.ro
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro