Arată atât de îmbietor, încât nu ai cum să le rezişti. Aşa că… îţi urăm „Poftă bună!”
Sursă de vitamina A şi C, dar şi de minerale sau de calciu, vinetele sunt recomandate în perioadele caniculare, pentru că au un efect răcoritor asupra organismului. Vinetele sunt folosite adesea în tratarea naturistă a problemelor osoase şi imunitare. Mai mult, datorită conţinutul mare de apă şi de fibre şi numărului mic de calorii (circa 20 de calorii/100g) vinetele sunt recomandate în curele de slăbire, având efect detoxifiant.
Pacheţele cu carne
Ingrediente: 4 vinete, 500 g de carne tocată (amestec de porc cu vită), o legătură de ceapă verde, două roşii, un ardei gras, 300 g de brânză telemea, câteva fire de pătrunjel, ulei, sare, piper.
Preparare: Se spală vinetele, li se scot cozile şi se taie felii, pe lung, apoi se coc pe grătar. Separat, se călesc carnea, ceapa verde tocată mărunt, ardeiul gras tăiat cubuleţe, roşiile decojite şi mărunţiţe, cu sare şi cu piper după gust. Se ia o felie de vânătă şi se acoperă cu un strat subţire din compoziţia călită, după care se îndoaie. Deasupra ei se aşază încă o felie îndoită şi umplută în acelaşi fel, punându-se între ele un strat din compoziţia cu carne. Pacheţelele se aşază în tava de la aragaz, unsă în prealabil cu ulei. Se repetă operaţiunea până se termină feliile de vinete, apoi se presară pe pacheţelele de vinete un strat de telemea rasă. Se bagă la cuptor 30 – 40 de minute, la foc potrivit, până se rumeneşte brânza.
![De ce bate pasul pe loc dosarul doctoriței care a luat mită de 926 de ori în timpul pandemiei. Medicul Venera Vatan a „făcut” peste 48.000 de euro din vaccinarea „la chiuvetă”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5c6e9e989eab9747631faefae85d9732.jpg)
În saramură, cu ardei copţi
Ingrediente: 4 vinete, 11 ardei graşi (unul pentru tocat), doi ardei iuţi, o legătură de pătrunjel, o căpăţână de usturoi, două-trei roşii, sare, ulei.
Preparare: Se spală vinetele, li se taie cotoarele şi se feliază pe lung. Se sărează, se lasă la scurs şi apoi se prăjesc puţin într-o tigaie din teflon, cu puţin ulei. Uşor rumenite, feliile de vinete se scot într-un castron şi se acoperă. În acest timp se coc roşiile şi ardeii, se sărează şi se ţin într-un vas acoperit, cam 15 minute, ca să poată fi decojite mai uşor. După ce sunt curăţaţi de coajă şi de seminţe, se aşază într-un castron, ca şi vinetele. Separat, într-un alt vas se pun usturoiul pisat, ardeiul iute, tăiat rondele, pătrunjelul, un ardei copt şi roşiile tocate mărunt. Se pune sare şi se toarnă peste ele circa o jumătate de litru de apă fierbinte. Se amestecă, apoi se toarnă peste ardei şi peste vinete. Înainte de servire, castroanele se ţin acoperite cu un şervet de bucătărie.
Bărcuţe umplute cu legume
Ingrediente: 4 vinete mari, două cepe, 6 roşii, câteva fire de pătrunjel proaspăt, 300 g de caşcaval, o conservă de ciuperci, 4 – 5 căţei de usturoi, o lingură de bulion, ulei, sare şi piper.
![Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul Muzeului „Ștefan cel Mare”. Au profitat că nimeni nu le controla](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b7834c28c4a14f1b7912c74aadde3be9.jpg)
Preparare: Se spală vinetele, se curăţă de codiţe şi se taie în două, pe lung. Se scoate uşor miezul din ele cu un cuţit, având grijă să nu se strice forma vinetei, apoi se toacă şi se pune la călit împreună cu ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat şi ciupercile spălate. Când e gata, compoziţia se pune în interiorul vinetelor-bărcuţă. Se acoperă cu rondele de roşii, precum şi cu feliuţe subţiri de caşcaval, apoi se introduce la cuptor cel mult o oră. Se ornează cu pătrunjel tocat.
Cu caşcaval şi mărar
Ingrediente: 3 vinete mari, 1,5 kg de roşii mari, 300 g de caşcaval, un cubuleţ de unt, o legătură de mărar, sare şi piper după gust.
Preparare: Se spală vinetele, se taie rondele cu grosimea de un centimetru, se sărează şi se piperează după gust, apoi se pun într-o sită, pentru a se scurge apa, după care se aşază în tava mare de la cuptor, unsă cu unt. Roşiile se spală şi se taie rondele, apoi se pun pe feliile de vinete. Caşcavalul, tăiat în pătrăţele, se pune deasupra roşiilor. Tava se introduce în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute (ca să se coacă bine vinetele). Când sunt gata, se scot pe un platou şi se pun deasupra lor cuibuşoare din mărar proaspăt tocat. Se servesc calde.
![Orgoliul doamnei Lasconi și victimele colaterale](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_b6787f5769af31f6fa2059ae953be8b8.jpg)
Rondele pané cu usturoi
Ingrediente: două vinete, 100 g de făină, 300 ml ulei de măsline, o căpăţână de usturoi, o roşie şi o roşie galbenă, sare.
Pont Pentru un plus de gust şi de aspect se ornează cu roşii tăiate rondele şi cu frunzuliţe de pătrunjel
Incearca si aceasta reteta de vinete pane
![Cristela Georgescu, dezbrăcată în zăpadă! Imaginile cu soția lui Călin Georgescu s-au viralizat pe internet / FOTO](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_bdb8aa688f9594d1883724f7c5b83c99.jpg)
![„Când îți clădești fericirea pe nefericirea unei persoane, ea fiind chiar fiica ta...”. Ioana Ginghină tună și fulgeră după nunta lui Alexandru Papadopol cu Cristiana Luca](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_38b820998ed12974b30b56880eb11cf3.webp)
![Au apărut imaginile pe care Laura Vicol le-ar vrea șterse din online. Cum arăta acum 10 ani. E de nerecunoscut. 20 de poze cu transformările “de lux” și “de look” are avocatei](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_a2bad3e7269f1057ba424799f89509cd.jpg)
![Motivele pentru care România nu e invitată la „reuniunea anti-Trump” de la Paris: „Ne-am discreditat în ultimul timp”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_a59e922fdde135524823b745b172b09b.png)
![INNA, imagini de colecție de la începutul carierei. Ce spune artista despre schimbarea de stil din ultimii ani: „Îmi asum ce am fost”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_3f0cb0e2d9eab9e74d568bd5e4099da3.jpg)
![Vedetele din România fac scut în jurul Alinei Sorescu, după divorțul de Alexandru Ciucu. „Bravo!”. Mesajul Andreei Bălan s-a viralizat pe internet! Dana Săvuică, Ioana Ginghină sau Carmen Brumă au reacționat și ele](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_fe8363acb5eefa8435ce43ee2a8d8e67.jpg)
![Americanii avertizează că se apropie momentul retragerii lor din Europa. Ce înseamnă pentru România: Scutul de la Deveselu ar putea fi dezactivat](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_7e6df8bc8a6c9519ce0b795ef1124f96.jpg)
![Horoscop 17 februarie 2025. Taurilor li se potrivește de minune invitația la o abordare mai cuminte a oricărei probleme care apare](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_bf0a2ebc8c415dbd62f0ce792660b75b.jpg)