Exploatările petroliere, un posibil motiv?
După o săptămână, exploatările petroliere au fost scoase din calcul, apoi inundaţiile. Au rămas doar faliile tectonice reactivate. Localnicii, din ce în ce mai înspăimântaţi şi mai nervoşi, au scos însă din calcul şi această ipoteză după cutremurul din Vrancea, care s-a produs duminică, la ora 4.37.
“Astă-noapte (ieri – n.r.) au început câinii să latre şi găinile să cotcodăcească. Apoi, după câteva secunde sau chiar un minut, a venit un vuiet şi apoi s-a mişcat pământul. Ăsta a fost cutremurul de Vrancea. Dar când vin bufniturile astea de la noi care… nu ştie nimeni ce sunt, animalele nu simt nimic decât după zdruncinătură. Abia atunci fac urât. Săptămâna trecută, calul s-a speriat atât de tare, că a sărit cu picioarele din faţă în iesle. E clar că astea nu sunt cutremure normale, e altceva”, este de părere Daniel Zaharia.
“Pământul se zdruncină în fiecare zi doar aici, patru uliţe la dreapta căminului cultural şi două la stânga. Dincolo de ele nu se simte nimic. Noi nu suntem proşti, aici nu-i nici un cutremur! Nu ştie nimeni ce este, sau dacă ştie, nu spune. Bufniturile vin de la exploatările de petrol, domnle, noi avem casele chiar lângă dealul unde sunt sondele, cineva ascunde ceva, că doar nu suntem surzi şi orbi!”, spune Neagu Zaharia.
Fenomene ciudate, pe un kilometru pătrat
Observaţiile lui Neagu Zaharia au cel puţin o informaţie certă: fenomenul “Izvoarele” există pe aproximativ un kilometru pătrat – nimic dincolo de el. “Mişcările nu au nici o periodicitate. Asta ne sperie. Satul se numeşte Izvoarele pentru că în dealul din imediata vecinătate a localităţii sunt zeci de izvoare care formează pungi cu apă. Prin anii 90, dealul a început să alunece spre sat. S-a realizat un sistem de drenare şi am plantat copaci ca să stabilizăm solul. Am reuşit. Acum, am bătut în pământ ţăruşi, ca nişte martori, să vedem dacă solul se mai mişcă. Dar nu asta este cauza fenomenului. Unii spun că s-a reactivat o falie tectonică. Dar mişcările nu se manifestă decât pe un perimetru mic. Ce fel de falii sunt acestea? Am adus un aparat de filare a apei potabile, pentru că au apărut unele probleme cu apa din fântâni. Nu ştim ce să facem, pentru că nu avem informaţii concrete, coerente. Deocamdată, singurul lucru bun ar fi prezenţa în sat a unor specialişti pe care să îi vadă sătenii la lucru, adică să simtă şi ei că cineva se preocupă de acest fenomen ciudat care le macină nervii”, ne-a spus primarul comunei, Ion Neculau.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro