S-a “îmbolnăvit” de cultura chineză întâmplător. “Eram în anul doi la facultate în Bucureşti, când un amic mi-a spus că guvernul chinez oferă burse pentru studenţii români. Am decis pe loc să-mi schimb domeniul de studiu, am aplicat şi am ajuns în China. În primul din cei doi ani cât a durat bursa, în care am făcut doar limbă chineză, am descoperit caligrafia. Studiul acestei discipline a fost o provocare imensă, mai ales că domeniul este aproape necunoscut de occidentali”, povesteşte Călin.
După această experienţă, tânărul a revenit în România pentru a-şi încheia studiile la Universitatea de Artă din Capitală, după care a aplicat pentru o nouă bursă, tot în China, iar în prezent este doctorand la China Academy of Art, departamentul de caligrafie.
Trai decent cu 1.000 de lei/lună
Majoritatea colegilor lui sunt din Japonia, Taiwan sau Coreea, astfel că românul este considerat o prezenţă exotică. Campusul unde locuieşte, studiază şi, mai nou, şi-a deschis propriul atelier, este situat în Hangzhou, în apropiere de Shanghai. “Oamenii sunt foarte amabili cu occidentalii. E drept, îi ajută şi legislaţia: cine face rău unui străin e pedepsit aspru, iar traiul e destul de ieftin. Cei 2.000 de ioani (n.r. – circa 1.000 de lei) pe care îi primesc lunar de la statul chinez îmi ajung să duc o viaţă decentă”, mai spune doctorandul. Călin a primit anul acesta premiul pentru studentul român al anului pe alte continente, în cadrul Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
foto: Gabriel Miron
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro