Alegem parlamentari europeni, se organizeaza sectii de votare, romanii vor merge la urne. Am auzit de zeci de ori aceste expresii, dar niciodata detalii despre ce inseamna alegerile pentru Parlamentul European. De aceea, impreuna cu Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, am reusit sa schitam un fel de ghid al acestor alegeri.
De ce votam? Pentru ca o data cu aderarea la UE Romania are dreptul sa aleaga 35 de parlamentari europeni si o lista de 10 rezerve. ”Titularii” celor 35 de posturi se vor muta, cel mai probabil, la Bruxelles pana in 2009, cand vor fi organizate noi alegeri. Vor avea indemnizatii impresionante, cabinete individuale, asistenti personali si weekend-uri libere, ca sa-si vada familiile. ”Candidatii trebuie sa fi implinit 23 de ani, iar partidul din care fac parte sa aiba o lista de cel putin 200.000 de sustinatori. Independentii au nevoie in schimb, de „numai” 100.000 de sustinatori”, ne-a explicat Mioara Mantale.
Cand votam? Scrutinul a fost programat pentru 13 mai, asa ca, teoretic, avem destula vreme sa ne familiarizam cu noutatile pe care le aduce Legea 33/2007.
Care sunt noutatile? Prima dintre ele consta in inlocuirea termenului de ”alegator” cu acela de ”cetatean resortisant”. A doua modificare e data de aparitia termenului ”alegator comunitar”. In plus, a aparut termenul de ”liste suplimentare, in alb”.
Cum va fi buletinul de vot? Documentul va fi in format A5 si va avea cate o pagina pentru fiecare partid inscris. Pe pagina vor incapea lejer atat titularii , cat si rezervele.
Procedura de vot e aceeasi
Cum votam? Procedura de vot este insa neschimbata pentru alegator. Acesta nu face nimic in plus fata de obicei: se legitimeaza, ia buletinul de vot si stampila, voteaza si introduce votul in urna.
Alegerile s-ar putea amana
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri amanarea discutiilor privind organizarea referendumurilor legate de suspendarea presedintelui si de votul uninominal. El doreste mentinerea datei de 13 mai pentru alegerile europarlamentare. In schimb, Opozitia (PSD, PRM si PC) e pentru amanarea alegerilor europarlamentare.
Presedintele Traian Basescu i-a trimis ieri premierului o scrisoare prin care solicita ca alegerile pentru PE sa se desfasoare pe 13 mai. l Maria MusatPremierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ieri amanarea discutiilor privind organizarea referendumurilor legate de suspendarea presedintelui si de votul uninominal. El doreste mentinerea datei de 13 mai pentru alegerile europarlamentare. In schimb, Opozitia (PSD, PRM si PC) e pentru amanarea alegerilor europarlamentare. Presedintele Traian Basescu i-a trimis ieri premierului o scrisoare prin care solicita ca alegerile pentru PE sa se desfasoare pe 13 mai.
Cetatean resortisant = alegatorul roman care voteaza de obicei sau care va merge pentru prima data la vot;
Alegator comunitar = cetatean UE care solicita sa voteze in Romania sau la o sectie externa si demonstreaza ca nu a mai votat niciodata pentru Parlamentul European
Lista suplimentara in alb = lista pe care voteaza cei care ar trebui sa fie pe lista permanenta, dar au fost omisi
Ce credeti ca reprezinta scrutinul europarlamentar?
„Are legatura cu Basescu”
Maria Ivan, 52 de ani, femeie de serviciu: Nu stiu ce inseamna, dar cred ca e ceva ce se voteaza la Parlament pentru deputati. Cred ca trebuie sa il mai votam o data pe Basescu.
„Nu am votat niciodata”
Liviu Sebisanu, 23 de ani, muncitor: Nu am mers niciodata la vot pentru ca nu am inteles sistemul. Acum nu stiu nimic despre aceste alegeri si nici ce implica ele.
„Habar nu am ce inseamna”
Corina Badea, 21 de ani, studenta: De la stiri nu am inteles nimic. Cred ca trebuie sa alegem fiecare parlamentar in parte. Mai mult ca sigur ca nu ma voi duce la vot.
„Nu stiu si nu ma intereseaza”
Daniel Popa, 35 de ani, mecanic: Am tot auzit vorbindu-se de alegerile europarlamentare, dar nu ma intereseaza subiectul, in primul rand pentru ca nu stiu ce inseamna.
„Este ceva legat de UE”
Doina Puscasu, 55 de ani, pensionara: Stiu ca are legatura cu Uniunea Europeana, dar nu stiu exact pe cine trebuie sa votam. Poate pe reprezentantii partidelor.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!