Într-o perioadă în care USL pare pe cai mari, un candidat de dreapta la alegerile prezindenţiele încearcă să răstoarne pronosticurile şi să îşi crească şansele de a ajunge la Cotroceni. Iar pentru asta a apelat la serviciile unui specialist, Nino Saviano, cel care s-a aflat în echipele electorale ale lui Bill Clinton sau John McCain.
Saviano nu a vrut să dezvăluie numele celui cu care va colabora, însă a declarat că România are nevoie de un alt tip de politician, o figură nouă, cu un discurs diferit, astfel încât să poată comunica mai bine cu alegătorii.
„Dacă politicienii vorbesc pentru alegători, atunci nu le atrag atenţia, iar alegătorii nu se simt atraşi. Dar, dacă politicienii vorbesc cu alegătorii, atunci se produce procesul de atragere a atenţiei, iar alegătorii se simt apropiaţi de politicieni şi devin mult mai implicaţi şi activi. Ar trebui să fie o faţă nouă, cineva care nu vine cu un bagaj prea mare sau chiar fără niciun bagaj, cineva care este dispus să facă politică într-un mod diferit, să schimbe discursul, să-i atragă pe alegători. Este nevoie de această voinţă”, a spus consultantul politic în cadrul unui interviu tv.
De asemenea, Saviono le reproşează românilor că nu folosesc sondajele de opinie într-un mod corespunzător şi, în al doilea rând, le atrage atenţia politicienilor că nu au făcut nimic prin care să schimbe tendinţa descrescătoare a electoratului.
„Uitaţi-vă la sondajele care apar în fiecare săptămână în România, care îi întreabă pe oameni ce simt faţă de un politician sau altul. Nimeni nu pune întrebările potrivite. De ce nu votaţi?Uitaţi-vă la primele alegeri democratice din 1992. Rata de participare a fost de peste 90%. Ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani când aţi avut rate de participare de 40%? Ceva s-a întâmplat, a fost o tendinţă descendentă. Îndemnăm la mai multă implicare din partea alegătorilor tineri, folosindu-ne de noile instrumente disponibile în 2008. Văd paralele cu cele întâmplate în SUA în 2008 şi ce s-ar putea întâmpla în România, în 2014. Se întâmplă peste tot în lume, am fost implicaţi şi în alte alegeri. Nu e vorba doar să te afli acolo şi să faci afaceri, este vorba şi despre a schimba ceva. Întodeauna preferi să câştigi, dar la finalul zilei vrei să ai o contribuţie pozitivă în procesul în care eşti implicat.”, a declarat americanul.
Pe lângă SUA, Nino Saviano a mai lucrat şi în Europa, Africa şi Asia de Sud Est, oferind consultanţă politică în alegeri legislative sau prezidenţiale.