Japonia: Nu lăsa beţişoarele înfipte vertical în bolul cu orez. Când vrei să faci o pauză între înghiţituri, beţişoarele trebuie aşezate împreună lângă bol şi nu în altă parte decât dacă există un loc special indicat pe masă.
Trebuie să eviţi să înfigi perpendicular beţişoarele în orez. De ce? În Japonia un astfel de bol, cu beţişoare înfipte vertical, se foloseşte în timpul funerariilor. Totodată, evită să transferi mâncarea unei alte persoane prin intermediul betişoarelor şi nici nu le folosi ca accesorii de prins părul.
Georgia: La petrecerile tradiţionale este nepoliticos să sorbi vinul. La evenimentele pe care georgienii le numesc supra (sărbatori sau petreceri tradiţionale), vinul se bea numai când se ţine un toast. Prin urmare, ar fi bine să aştepţi aceste momente, după care trebuie să bei tot vinul din pahar, însă, în general, paharele sunt mai mici.
În Orientul Mijlociu, India şi zonele musulmane din Africa, nu folosi la masa mâna stângă. În sudul Indiei, nici nu ar trebui să atingi farfuria de mâncare cu mâna stânga, pentru că aceasta este asociată cu părţile `murdare` ale corpului şi necesităţile fiziologice. Dacă eşti stângaci, este în regulă să foloseşti mâna stângă, atât timp cât nu foloseşti deloc mâna dreaptă.
În Mexic nu mânca `tacos` cu furculiţa şi cuţitul. Mexicanii cred că e stupid să mănânci tacos cu furculiţa şi cuţitul sau, mai rău, cred că este o dovadă de snobism.
În Italia se bea capucino înainte de prânz. Unii italieni spun că un capucino după-amiaza le deranjează stomacul, alţii spun că o ceaşcă poate înlocui o masă (se obisnuieşte să servesti la micul dejun doar un capucino sau un corn şi un capucino). În orice caz, nu vei vedea niciodată un italian să bea capucino la ora 15. Dacă ai nevoie de cofeina, mai bine cere un espresso. De asemenea, dacă îţi comanzi o pizza sau o porţie de pasta şi ospatarul nu te intreaba dacă vrei parmezan, atunci ar fi de preferat nici să nu ceri. Pentru italieni, a adaugă parmezan pe pizza e ca şi cum ai comite un mare păcat. În plus, multe dintre pastele lor tradiţionale nici nu se potrivesc cu parmezanul.
În Franţa nu consuma pâinea pe post de aperitiv. Pâinea se consumă odată cu mâncarea sau, mai ales la felurile cu brânză, la sfârşitul mesei. Totuşi, aşezarea pâinii direct pe masă se acceptă în Franţa, fiind chiar de preferat.
În China nu întoarce peştele. Chiar dacă eşti obişnuit să întorci peştele după ce ai consumat o parte, acest lucru nu este recomandat în China, mai ales în sudul tarii şi în Hong Kong, deoarece întoarcerea peştelui se numeşte `dao yue` în chineză, asemănător cu `ghinion`. În plus, a întoarce peştele e ca şi cum ai spune că barca pescarului se va răsturna. Cei mai superstiţioşi lasă partea de dedesubt intactă, iar alţii dau la o parte şira spinării pentru a ajunge la cealaltă jumătate.
În Chile nu mânca nimic cu mâna, nici măcar cartofii prăjiţi, mâncarea se consumă numai cu furculiţa şi cuţitul.
În Coreea, dacă o persoană mai în vârstă îţ oferă ceva de băut, ia paharul cu ambele mâini. Primirea cu ambele mâini este fundamentala în cultura coreană lşi reprezintă un semn de respect pentru cei în vârstă. După ce ai ridicat vasul cu ambele mâini, trebuie să+ţi întorci capul puţin într-o parte şi să bei discret. De asemenea, nu începe să mănânci înaintea celui mai în vârstă bărbat de la masă şi nici nu te ridica înaintea sa.
În Rusia niciodata nu amesteca şi nu refuza votca. Se bea întotdeauna seaca, nu se pune nici gheaţă. În caz contrar, se altereaza puritatea băuturii . Însă există o gafă şi mai mare: refuzarea bauturii. Oferirea unei băuturi este un semn de încredere şi prietenie, aşa că este bine să accepţi, chiar dacă este dimineaţă.