Fără cod, cardul nu poate fi accesat
Cardul va avea un cod PIN pe care va trebui să îl reţii. Fără cod, cardul nu va putea fi accesat şi implicit serviciul nu va putea fi raportat şi plătit. De aceea, fiecare asigurat va trebui să se prezinte la medicul de familie, pentru a-l activa. Însă acest lucru va fi posibil doar atunci când doctorii îşi vor cumpăra cititoare de carduri.
Fără ele, nu vor mai putea lucra în sistem. Vestea bună este că pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să alerge după adeverinţe sau alte acte medicale – de exemplu, atunci când se internează -, toate acestea fiind înlocuite de o simplă accesare a cardului. Întregul istoric al pacientului poate fi vizionat doar de medicul care gestionează dosarul electronic al asiguratului, iar doctorul are şi el un mod de identificare la accesarea sistemului.
Fiecare accesare poate fi verificată, anunţând exact când şi de cine este făcută. Pe cardul de sănătate vor exista date legate de asigurat şi informaţii despre starea sa de sănătate, adică tot dosarul medical.
Nu îl confunda cu cel european
Cardul european de sănătate e total diferit de cardul de sănătate pe care fiecare asigurat îl va primi până la sfârşitul anului, prin poştă. Cardul european îţi asigură serviciile medicale numai în ţările din UE, nicidecum în România, şi doar atunci când eşti plecat în călătorie. Acesta trebuie cerut separat, la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţine solicitantul şi este valabil doar şase luni.