Cartoful în sine este un aliment hrănitor de cea mai bună calitate: unul singur, de dimensiuni medii, furnizează peste 50% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 20% din doza de vitamina B6 (implicată în protejarea inimii şi regenerarea celulelor nervoase), fier şi potasiu (importante pentru reglarea tensiunii arteriale).
Când alegi cartofii noi, aceste beneficii pentru sănătate sporesc, deoarece coaja lor conţine cantităţi şi mai mari de minerale şi vitamine decât miezul cartofilor vechi. De aceea, dr. Cristina Bălănescu te sfătuieşte să nu-i cureţi de coajă, ci doar să-i speli cu un burete aspru, sub jet de apă.
Medicul aduce şi alte argumente în favoarea acestor legume: îi putem consuma şi prăjiţi, fără să ne temem că ne îngrăşăm, fiindcă au mai multă apă, mai multe fibre, mai puţini carbohidraţi şi mai puţine grăsimi decât cartofii maturi.
Ai grijă, când îi cumperi!
Coaja să nu aibă pete verzui (semn că au stat mult în bătaia soarelui şi “garanţia” că vor avea un gust amărui).
La cartofi care au coaja uscată şi puţin “sărită” – sunt proaspeţi şi se curăţă uşor; dacă au şi pământ pe ei, cu atât mai bine: stratul de pământ împiedică razele solare să altereze nutrienţii din cartof.
Evită-i pe cei care au fost spălaţi, pentru a fi “reîmprospătaţi”; îi vei curăţa foarte greu şi se vor strica repede (dacă nu cumva sunt deja alteraţi);
Nu lua cartofi cu umflături pe suprafaţa lor, tăiaţi sau crăpaţi.
- Cumpără doar atât cât vei consuma în ziua respectivă şi găteşte-i cât mai repede: sunt fragezi şi se strică uşor.
- Dacă nu îi prepari imediat, păstrează-i la întuneric, într-un loc bine aerisit şi răcoros (dar nu în frigider!).
- Nu-i ţine pe foc mai mult de 10-15 minute, ca să nu se distrugă vitaminele şi mineralele din compoziţia lor.