BRAŞOV
Potrivit Mediafax, în Braşov sunt 4.200 de locuri în13 cămine studenţeşti, la preţuri între 170 şi 270 lei pe lună. Deşi par multe, aceste locuri nu reuşesc să acopere decât 90% din cererea studenţilor.
La Universitatea ”Transilvania“ din Braşov vor studia peste 20.000 de studenţi, aproximativ 6.500 dintre aceştia fiind din afara judeţului. O parte dintre cei care vin din afara judeţului nu îndeplinesc condiţiile pentru a primi un loc în cămin, iar alţii preferă să stea în chirie, astfel că aproximativ 5.000 de studenţi depun, de obicei, cereri de cazare.
CLUJ NAPOCA
La Cluj Napoca sunt şi mai multe locuri, iar condiţiile sunt „ca acasă”. Universităţile de stat de aici oferă studenţilor nu mai puţin de 12.000 de locuri – 5.204 de locuri numai la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) – în camere de două sau mai multe locuri şi în apartamente.
Preţurile sunt însă pe măsura confortului, dar neschimbate faţă de anul trecut: între 100 şi 280 de lei.
De exemplu, în căminul A2 din complexul studenţesc Hasdeu, studenţii au la dispoziţie camere cu două paturi, cu baie şi bucătărie inclusă, cele de la etaj având şi balcon.
Mai mult, camerele au internet, iar căminele au oficii care sunt dotate cu toate cele necesare unei bucătării în toată regula.
Tot la Cluj Napoca, în căminul studenţesc privat din cartierul Gheorgheni, tarifele sunt cuprinse între 270 de lei şi 390 de lei, tarifele fiind aceleaşi de anul trecut.
SUCEAVA
La Suceava este înghesuială mare. Doar jumătate dintre ceririle de cazare în universitatea de stat „Ştefan cel Mare” pot fi onorate. Universitatea dispune de 1.100 de locuri în căminele proprii şi alte 200 de locuri sunt asigurate în cămine ale instituţiilor de învăţământ preuniversitar sucevene partenere.
În acest an universitar, numarul studenţilor este de 9.000, iar al cererilor de cazare în cămine de 2.800. Aşa că jumătate dintre cei care solicită un loc în cămin vor fi nevoiţi să îşi găsească gazdă sau să stea în chirie în altă parte.
TIMIŞOARA
La Timişoara, tarifele la cazarea în cămine sunt la extreme. Un loc pentru un student poate costa, lunar, 65 de lei, dar poate ajunge şi la 300, dacă este vorba despre studenţi pe locurile cu taxă.
Dar, studenţii de la „Politehnica” din Timişoara sunt poate cei mai norocoşi din ţară. Toţi cei care solicită cazare vor primi.
Mai mult, tarifele au rămas aceleaşi de anul trecut.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT) dispune de 1.400 de locurieri în cele cinci cămine situate în campusul de lângă universitate. Deocamdată, cererea a fost mai mică decât oferta, fiind înregistrate 1.300 de cereri de cazare în cămine.
În total, în Timişoara sunt disponibile peste 12.000 de locuri de cazare în cămine, numărul studenţilor fiind de aproximativ 40.000 de studenţi.
CONSTANŢA
La Universitatea „Ovidius” din Constanţa sunt disponibile 1327 de locuri de cazare în cele patru cămine studenţeşti pe are aceasta le deţine.
Înscrierile pentru un loc în cămin s-au încheiat pe 23 septembrie, dar nu se cunoaşte încă raportul cerere de cazare – ofertă.
În ceea ce priveşte tarifele de anul acesta pentru un loc de cazare în căminele Universităţii Ovidius, acestea sunt cuprinse între 165 de lei pe lună (student fără taxă) şi 280 de lei (student cu taxă).
Potrivit criteriilor de ierarhizare ale Universităţii, primii repartizaţi vor fi studenţii fără taxă. De asemenea, „bobocii” nu beneficiază de loc în cămin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro