Cei cu şcoală au şanse mai mici
Asta în condiţiile în care printre şomeri, mulţi sunt şcoliţi în învăţământul universitar. Astfel, şansele ca o mare parte dintre români să-şi găsească un loc de muncă sunt în multe judeţe aproape de zero. În astfel de condiţii, nu putem decât să ne întrebăm: ce soluţii au românii rămaşi pe drumuri pentru a nu muri de foame?
Alţi 700.000 de oameni nu mai sunt în baza de date a ANOFM
Deşi semnalele au fost pozitive în ceea ce priveşte evoluţia economică a României, angajatorii nu au părut prea încurajaţi să facă angajări. Aşa se face că de la începutul anului şi până acum au fost scoase la concurs doar 25.000 de locuri de muncă. Puţin, având în vedere că datele ANOFM arată că avem aproximativ 450.000 de oameni fără serviciu! Mai grav este că, aşa cum avertizează specialiştii în resurse umane, pe lângă cei care se află în evidenţele ANOFM, mai sunt aproape 700.000 de oameni care nici nu muncesc, nici nu iau şomaj- este vorba de cei care au terminat perioada în care luau indemnizaţia de şomaj şi care nu au reuşit săşi găsească un loc de muncă. Practic, ei sunt pierduţi printre degete de statisticile oficiale şi de multe ori uitaţi de autorităţi.
«Caut de trei ani un loc unde să lucrez»
Raul Damian (29 de ani), Petroşani (Hunedoara): “Eu sunt în căutarea unui loc de muncă de aproape trei ani. Am fost angajat ca şofer şi firma unde munceam a dat faliment. În Valea Jiului este foarte greu să-ţi găseşti ceva de lucru. La patron eşti plătit cu salariul minim pe economie, şeful trage de tine ca şi necalificat, nu-ţi face acte de angajare şi te plăteşte cum are chef. La mină nici nu mai vorbesc, acolo sunt daţi afară pe capete”
«Am terminat facultatea şi, din păcate, stau acasă»
Andreea Ivaşcu (22 de ani), Reşiţa (Caraş- Severin): “În judeţul nostru nu am posibilitatea să îmi găsesc un loc de muncă. Am terminat anul trecut Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din Timişoara. După absolvire, m-am întors la Reşiţa şi am început să îmi caut de lucru, dar fără succes. M-am interesat la AJOFM, dar, din păcate, au fost foarte puţine locuri şi acestea sunt în general doar pentru persoane necalificate. Am fost şi la mai multe târguri de joburi, dar în zadar”
«Cine mai angajează o femeie de 40 de ani?»
Magda Ailincăi (45 de ani), Botoşani: “Eu am fost disponibilizată. Am lucrat la o fabrică de confecţii, dar patronul a decis să se mute cu afacerea în Basarabia. Acolo probabil era forţa de muncă mai ieftină. Acum, cine mai angajează o femeie de 40 de ani? Toţi vor tineri şi dacă se poate şi cu experienţă, şi pe bani puţini. Am făcut trei cursuri de specializare şi încerc să îmi lărgesc cât mai mult posibilităţile, poate voi avea noroc”
«Multe firme vor să te angajeze, dar fără carte de muncă»
Sorin Ifrim (35 de ani), Botoşani: “E prima oară când vin la Agenţia Judeţeană de Muncă. Am încercat să mai merg pe la firme care dădeau anunţuri prin ziare, dar majoritatea vor să te angajeze la negru, fără carte de muncă, iar eu nu am acceptat. Vreau să am şi eu o pensie la bătrâneţe. În cele din urmă, am apelat la o firmă de plasare de forţe de muncă în străinătate şi acum aştept să văd dacă găsesc ceva peste hotare. Singurul venit în casă eu îl aduceam, dar după ce s-a închis firma la care lucram, adunăm tot mai multe datorii”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro