Nu ne plac ochelarii, dar când ne gândim că pentru a scăpa de ei trebuie să trecem printr-o intervenţie chirurgicală, fie ea şi cu laser, parcă ne vine să-i mai păstrăm. Dr. Andrei Filip (foto), medic specialist oftalmolog, susţine însă că datorită nivelului la care a ajuns chirurgia refractivă în România intervenţiile sunt sigure şi rapide.
“Diferenţa între tehnicile existente este reprezentată de modul în care este pregătită corneea înaintea aplicării laserului. În funcţie de afecţiune şi de particularităţile ochiului se decide tehnica potrivită fiecărui pacient”, a explicat medicul.
Iată ce tehnici se folosesc
ReLEx Smile presupune decuparea unei lenticule, în interiorul corneei. Prin această tehnică se pot corecta dioptriile mari (miopie -10 şi astigmatism -5). Durează 10 minute şi se face sub anestezie locală, cu picături.
FemtoLasik presupune “tăierea” unei felii de cornee, îndepărtarea ei, aplicarea laserului corector şi apoi repoziţionarea flapului. Corectează miopiile de până la 8 dioptrii; astigmatismele de până la 3-4 şi hipermetropiile de până la 4-5 dioptrii. Operaţia durează 15 minute la ambii ochi.
Lasek sau PRK se bazează pe îndepărtarea primului strat al corneei şi aplicarea laserului corector. Aceste tehnici afectează minim corneea, însă după operaţie pot apărea: dureri, fotofobie sau variaţii de acuitate vizuală. Pot fi corectate miopiile de până la -6 dioptrii, hipermetropiile de până la 2 şi astigmatismele de până la 2 dioptrii. Anestezia e locală, iar operaţia durează 15 minute la ambii ochi.
Implantul în scop refractiv se realizează când dioptriile pacientului sunt foarte mari şi nu pot fi corectate cu laser. Cristalinul e înlocuit cu unul artificial, valabil pe viaţă. Operaţia se face la ochi diferiţi, la interval de 48 de ore.