Producatorii romani de armament au iesit, parca, dintr-o lunga perioada de hibernare. Probabil treziti din somn de inevitabila apropiere de Europa, dar si de existenta multor focare de razboi in diverse colturi ale lumii, fabricantii autohtoni, altadata o importanta sursa de venit pentru tara noastra, s-au intrecut pe sine si au scos pe piata cele mai noi modele in materie de munitie, pusti sau mitraliere folosite de infanteristi. Arme de asalt, dispozitive de ochire si supraveghere pe timp de zi sau de noapte, cu raza laser invizibila, pistoale mitraliera compacte de ultima generatie “made in Romania”, toate produse la standarde NATO si omologate de Armata Romana, isi asteapta acum clientii de pe tot mapamondul. Luptatorii din trupele speciale au testat zilele trecute, in poligonul de la Domnesti, judetul Ilfov, o parte a acestui arsenal.
Dispozitivul produs de Pro Optica va fi folosit de militari pentru “tragere dupa colt”. Sistemul, creat la standarde NATO, are o luneta de ochire pe timp de zi si de noapte cu intensificator de imagine, care se monteaza aproape pe orice tip de arma si chiar pe casca de protectie a soldatului. Imaginile captate sunt transmise pe un microdisplay atasat, de exemplu, la o pereche de ochelari. Tragatorul sta in siguranta, la distanta de tinta sa si vede imaginile captate de aparatul “plantat” in linia intai.
Efectul acestei grenade exploziv incendiara cu efect termobaric, produsa de fabricantii romani de la Cugir, este devastator. In cazul acestui proiectil noutatea consta in existenta unui nor de particule lichide in incarcatura munitiei. Aceasta combinatie face ca la impactul cu tinta detunatura sa fie atat de puternica incat are forta sa distruga aproape orice, chiar si blindajul vehiculelor de razboi. Munitia este deja omologata si isi asteapta clientii.
Aceasta e ultima generatie in materie de echipament fabricat in Romania pentru parasutistii militari. Costumul “parasutistului viitorului” este prevazut cu o parasuta principala si una de rezerva, dar noutatea este aceea ca persoana echipata astfel poate sari si de la o inaltime mica, cuprinsa intre 100 si 300 de metri, la o viteza a avionului de 150 – 280 de km/h. “Pretul noului sistem este secret. Il dezvaluim doar in cadrul licitatiilor”, a explicat Adrian Florin Stefan, director marketing si dezvoltare la socie-tatea “Condor”.
Pentru zonele desertice a fost gandita o arma ce poate fi montata cu usurinta atat pe trepied, fie mic sau mare, cat si pe elicopter ori pe tanc. Este o mitraliera considerata a fi mica, are calibrul 12.7×99 mm si foloseste munitie NATO.
O alta arma complexa este rezultatul alaturarii pistolului mitraliera calibrul 5.56 si a aruncatorului de grenade pe care a fost montata o luneta produsa la IOR, ce poate fi folosita atat la trageri de zi, cat si de noapte.