1900
Primul român participant la Jocurile Olimpice a fost Gheorghe Alexandru Plagino (n.1878 – d.1949), în 1900, la Paris, la proba de tir. Cu 11 talere lovite din 20 posibile, el a ocupat în final locul 13. Plagino, descendent al unor boieri greci din judeţul Vrancea, a fost cooptat, opt ani mai târziu, în Comitetul Internaţional Olimpic.
1924
Prima medalie olimpică a ţării noastre a fost cucerită la ediţia din 1924, desfăşurată tot la Paris (Franţa). Echipa de rugby a României, din care făceau parte Gheorghe Benţia, Teodor Florian şi Nicolae Mărăscu, a fost una din cele doar trei participante şi a pierdut partidele cu SUA (0-37) şi Franţa (3-61), trebuind să se mulţumească, la final, cu medalia de bronz.
1952
La ediţia găzduită de Finlanda, în 1952, România a obţinut prima medalie de aur din istorie. Iosif Sârbu a câştigat competiţia de tir. 12 ani mai târziu, în 1964, sportivul a fost găsit împuşcat în casa lui din Bucureşti. Se pare că s-a sinucis din cauza unor probleme la ochi.
1956
La turneul de la Melbourne (Australia), în 1956, Nicolae Linca a câştigat singura medalie de aur din istoria boxului românesc. În ultimele meciuri, inclusiv în finală, Nicolae Linca şi-a învins adversarii chiar dacă a boxat cu o luxaţie la unul dintre degetele mâinii drepte.
1972
În 1972, la München, chiar în startul seriilor de calificare la cursa de canoe 1.000 m, pagaia cu care vâslea Ivan Patzaichin s-a rupt, astfel că sportivul a terminat cursa vâslind doar cu un ciot. “Amiralul” a câştigat într-o manieră categorică atât recalificările, cât şi semifinalele şi finala.
1976
La Montreal, în 1976, gimnasta Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria competiţiei. Performanţa a fost reuşită în întrecerea pe echipe, la paralele. Nadia a mai fost notată de şase ori cu 10, în calificări şi în alte finale, cucerind titlul olimpic la individual compus, paralele şi bârnă, argintul în concursul pe echipe şi medalia de bronz la sol.
1984
Recordul de eficienţă al sportivilor români datează din 1984, când au cucerit nu mai puţin de 53 de medalii (20 de aur, 16 de argint şi 17 de bronz). România a speculat la maximum faptul că URSS şi alte 13 ţări din blocul comunist au boicotat Olimpiada de la Los Angeles. Performera acestei ediţii a fost gimnasta Ecaterina Szabo, care a obţinut 4 medalii de aur şi una de argint.
2000
Un moment memorabil a avut loc la Olimpiada din 2000, găzduită de Australia. Pentru prima dată în istoria olimpismului românesc, un podium a fost acaparat în întregime de români. La gimnastică, în finala probei de individual compus, Andreea Răducan cucerea aurul, fiind urmată de Simona Amânar şi Maria Olaru. La doar câteva zile, Răducan a fost depistată pozitiv la controlul antidoping, din cauza unei pastile de Nurofen, şi a pierdut medalia.
2004
La Atena, Elisabeta Lipă devenea cea mai titrată sportivă din istoria olimpică a canotajului. Pe parcursul a 20 de ani, ea a cucerit opt medalii (5 de aur, două de argint şi una de bronz).
2008
La Jocurile Olimpice de la Beijing, o româncă a furnizat cea mai mare surpriză a competiţiei. La 38 de ani, Constantina Diţă-Tomescu a câştigat maratonul şi a devenit cea mai în vârstă sportivă care se impune în cea mai dificilă probă olimpică.