Dacă vrei să fugi, să participi la o competiţie de alergare, nu trebuie să pui gura pe alcool. Printre consecinţele consumului: pierderea coordonării, a puterii şi a agilităţii, instalarea mai rapidă a oboselii, apariţia mai iute a deshidratării, organismul începe să aibă dificultăţi în a-şi regla temperatura. Seara însă lucrurile se schimbă. „O sticlă de vin este ceva normal la cină. Un pahar, două. Nu cred că ia nimic din antrenament, bineînţeles dacă nu treci la sticla numărul doi”, povestea triatlonista Mirinda Carfrae, campioană mondială Ironman (2010). „Simţeam destul de des nevoia să beau alcool”, ne declara râzând Cătălin Andreica (66 ani). „Am şi întrebat doctorii să-mi explice, ştiinţific dacă se poate, că doar eram atlet profesionist, de unde pornirea asta a mea?”, adăuga maratonistul care deţine de 35 de ani recordul României, 2.12.30: „Nu făceam excese însă şi nici nu beam înainte de concursuri”.
Vin sau şpriţ pentru hidratare
Pe 31 august, în Oltenia, la Corcova, lângă Strehaia, alergători de pistă, de soşea sau montani, vor participa la o competiţie, Corcova Trail Race, unde în zonele de hidratare se găseşte alcool. Nu e un „Beer Mile” (cursă în care se aleargă şi se bea mai multe sticle de bere), ci o competiţie pe o distanţă de 15 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 400 de metri, într-o podgorie, printre butuci de viţă-de-vie. „Eu am alergat ameţit când am luat parte la o competiţie de orientare sportivă unde se bea pentru hidratare bere în loc de apă. Ideea e că oboseşti mult mai repede”, ne-a povestit Radu Milea, campion naţional alergare montană cu echipa CSM Cluj. „O sa fie distracţie”, a adăugat Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român, locul 26 la Campionatul Mondial de la Moscova. „Eu nu o să beau nici vin, nici apă. Ci şpriţ!”, a precizat râzând şi prahoveanul Ionuţ Zinca (bronz Campionatul European şi Campionatul Mondial alergare montana).
Printre fete, Danci şi Pierdevară
Atleţii vin să alerge pe potecile din podgorie ca să-si pregătească cursa de pe 15 septembrie de la Oradea, campionatul naţional şi balcanic de semi-maraton, sau doar să înlocuiască o fugă lungă de antrenament, plictisitoare, cu una de potecă, distractivă. Printre ei şi Nicolae Soare (argint Campionatul European U23, 10.000 m) şi Andrei Ştefana (bronz la Campionatul Naţional, 10.000 m), locurile 2 şi 7, în 2012, la Campionatul Naţional de semi-maraton. „Eu o sa beau apă, dar pusă în vin. O picătură de apă la un pahar de vin”, glumeşte Soare. „O să folosesc apă la punctele de hidratare pentru că trebuie să nimeresc traseul. Să nu alerg pe alături”, a spus şi olteanul Ştefana. La fete, şi-au anunţat prezenţa vice-campioana balcanică la alergare montană, Liliana Danci, şi Florina Pierdevară (bronz la Campionatul Naţional, 1.500 m).
foto 3, Ionut Zinca: Louis Penel