Când soarele portocaliu se lasă uşor în apele Mediteranei, iar firele de nisip dansează în suflarea uşoară a brizei fierbinţi de seară, pe plajele pustii îşi fac apariţia cei doi “căutători de comori”. De fapt, de mici suveniruri pe care nisipul hoţ, dincolo de care au învăţat să privească, le înghite fără jenă.
Cu detectoare de metale, Marian şi Daniel ascultă ore în şir vocea dunelor fine, ondulate după bunul plac al vântului, şi respiraţia “comorilor” captive în pântecele lor. “Se spune că românul face bani din piatră seacă. Noi de ce să nu scormonim nisipul? Trebuie să supravieţuim crizei… Când pleacă turiştii, luăm plaja la picior, eu de la un capăt, Marian de la celălalt. Cu puţin noroc, plecăm acasă cu bijuterii din aur sau din argint pierdute în nisip. În sonar intră şi monede vechi, care sunt mai scumpe… Nu furăm. Recuperăm. Aparatele le-am cumpărat din ţară atunci când am rămas fără serviciu şi nu mai puteam să o scoatem la capăt. Trebuie să ne întreţinem familiile. Cu şomajul şi cu ce ne mai dă plaja o mai încropim. Acasă oricum nu venim”, îmi spune Molnar, unul dintre cei doi “căutători de comori” români, care zilnic “pipăie” plaja.
Peste 80% din furturile din Paris, comise de minori români
Pe de altă parte, referindu- se tot la imigraţi, Claude Gueant (foto), ministrul francez de interne, a declarat, într-un interviu, că la Paris 80% din furturile din buzunare sunt comise de minori români. “Anul acesta vom repatria 28.000 de imigranţi, pentru a rezolva problema“, a mai precizat el.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!