Un nume care, se pare, este mai vechi decât cel al oraşului de unde au plecat în lume. Ieri, s-au reunite de prin toate colţurile lumii toţi Peligrazii, la Sălişte, în judeţul Sibiu. Se pare că Peligrad sunt cea mai veche şi numeroasă familie din Sibiu, dar şi din grad.
Familia Peligrad a dat lumii pe savantul Denis Buican, cunoscut în România ca Dumitru Peligrad Buican, care predă la Univesitatea din Sorbonna, dar şi pe Maria Peligrad, prima Miss România. Dar Maria nu este singura femeie frumoasă dintre Peligrazi. De cum te uiţi printre doamnele adunate la Sălişte, nu găseştu una care să nu aibă pe “vino-ncoace”. Se remarcă, însă, o domnişoară, Teodora, care, la sfatul bunicii, a îmbrăcat straie româneşti. A venit din Bucureşti să îşi cunoască familia lărgită. “Bunica mea este Peligrad şi aşa sunt şi eu legată de familie. Astăzi avem întâlnire de familie şi m-am gândit că ar fi frumos să vin şi eu. Bunica m-a convins să îmbrac şi costumul”, spune Teodora.
“Din toată România, dar şi din Paris, Austria au venit să ne întâlnim cu toţii, toată familia Peligrad. Pentru noi, valorile sunt foarte importante. Ne-am gândit să ne cunoaştem cu toţii. Suntem azi la Sălişte cel puţin trei generaţii, de la puşti de câţiva ani până la persoane care au mai mult de 90 de ani. Alţii, care nu au putut veni, ne-au transmis mesajul lor prin skype. Vrem să transmitem generaţiilor noi mândria de a fi Peligrad. Ceea ce ne dorim acum este să înfiinţăm o asociaţie, să mergem pe arboreal genealogic al familiei pentru a ne vedea rădăcinile. Vrem să înfinţăm astfel nilte mecanisme de support pentru cei care au nevoie, indifferent dacă sunt tineri şi au nevoie de o bursă sau dacă sunt bătrâni şi au nevoie de tratament medical”, spune Sorin Peligrad, care a organizat anul aceasta întâlnirea şi care vine de la Braşiv. Acesta spune că deşi Sălişte este atestată documentar la 1616, există informaţii că familia Peligrad ar fi trăit încă de prin 1220, ceea ce face ca familia sa să fie cea mai veche familie din România.
Denis Buican, marele savant româno-francez stabilit la Paris este fiul lui Peligrad pe care toată lumea îl ştie la Sălişte, Dumitru. Nu a lipsit de la întâlnirea peligrazilor. Fiul, Dumitru Buican Peligrad, devenit şi cetăţean francez cu numele Denis Buican, a donat casa tatălui Dumitru, oraşului. Spune că a fost felul său de a mulţumi comunităţii. “Am venit la prima adunare, în 2011. Eram obligat să vin, şi sentimental, dar şi moral, pentru că a fost şi inaugurarea statuii tatălui meu, în faţa vilei pe care am donat-o oraşului. M-am gândit şi acum că e bines ă îţi revezi locurile strămoşeşti şi ceea ce a mai rămas din familie. Nu mai suntem aşa mulţi. Mulţi au pierit în temniţele comuniste. Unii au plecat în străinătate, alţii, cum a fost tata, a fost ucis în închisoarea de la Caransebeş în 1951. Sunt firimituri din familia care era înainte extreme de numeroasă şi aşezată în toate colţurile ţării şi ale lumii. Am dăruit Săliştei vila familiei, care azi e muzeu. Am donat şi casa din Craiova, care este astăzi un laborator de protecţie împotriva radiaţiilor. Eu sunt bogat prin ceea ce am dat.
În Franţa, ţara care l-a adoptat pe unul dintre cei mai vârstnici Peligrazi, din 1969, acesta a înfiinţat o asociaţie, “Association 21”, căreia spune că îi va lăsa toate lucrările şi scrierile savante ale lui şi ale altor savanţi ai lumii, după moarte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro