Roşiile
– Stând la frigider câteva ore, roşiile îşi pierd gustul şi parfumul. Iar dacă rămân la rece câteva zile, se scofâlcesc – pieliţa se usucă, iar miezul se înmoaie.
– Ţine-le la temperatura camerei şi într-un loc pe cât posibil umbrit (dacă le bate soarele, se coc excesiv şi se înmoaie).
Cartofii
– Cartoful este o legumă care se simte bine la răcoare, dar nu la temperaturile scăzute din frigider, care transformă prea repede amidounul din compoziţia lui în zahăr. Urmarea: sunt afectate şi textura legumei, şi gustul.
– Păstrează-i, în pungă din hârtie (ca “să respire” şi să nu încolţească), într-un loc întunecos, uscat şi bine aerisit (aşa cum sunt cămara, pivniţa sau beciul casei).
Ceapa
– În mediul umed şi lipsit de aer din frigider, foile cepei se strică primele, apoi se înmoaie şi miezul.
– Or, ceapa are nevoie de aer uscat, de răcoare şi de întuneric (dacă stă la lumină, se amărăşte). De aceea locul ei este, dintotdeauna, în cămară.
Avocado
– Este un fruct care începe să se coacă abia după ce a fost cules. Deci, dacă este tare ca piatra când îl cumperi, înseamnă că este proaspăt. Şi nu îl vei pune la frigider, fiindcă vei stopa procesul de coacere.
– În schimb, un avocado copt (puţin moale şi de un maro închis) trebuie păstrat la frigider, dar nu mai mult de douătrei zile.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_7c2f1773502d066aa38ecd72c4049c2a.jpg)
Cafeaua
– Contrar unei păreri larg răspândite, aroma ei se pierde dacă stă în frigider şi se păstrează dacă o scoţi din pachet şi o ţii într- un recipient închis ermetic, la temperatura camerei.
Uleiurile
Locul uleiurilor fine (de măsline, de nuci, din sâmburi de struguri) e pe uşa frigiderului. Ele sunt foarte sensibile atât la căldură, cât şi la lumină (motiv pentru care se şi comercializează în sticle de culoare închisă).
Pâinea
– Cea feliată conţine stabilizatori, aşa că îşi păstrează calităţile (în limita termenului de valabilitate) stând la temperatura camerei.
– Pâinea din cereale integrale conţine uleiuri naturale care râncezesc la căldură. Deci e obligatoriu să stea la rece.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_59de3768a5369e11769ba30f204f16fe.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_5dd0c6762628664775116d41fe4f1468.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_3c27a1b9115d635f3ea9ac2c84f06e1e.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_d63c576717e66231f07ecb120ec34864.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_d8729b6b0533e3f847d98ef73a57f7ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_1a06775f607d5113b09ce86a59b41c4b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_49af54d5ead15dd47a191e94d154a8d9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_3eb0cb4fe23851984c1a8995c0474df3.jpg)