Virusul a ucis deja doi oameni, şase sunt în spital, iar alţi cinci sunt suspecţi. Boala se transmite printr-o simplă înţepătură de ţânţar, aşa că riscul unei epidemii e foarte mare dacă nu se iau măsuri pentru exterminarea insectelor.
Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, spune că prima şi cea mai urgentă măsură este să scoateţi apa din subsolurile inundate. Cereţi conducerii asociaţiei să acţioneze în acest sens. Dacă refuză, puteţi să o reclamaţi la biroul de relaţii cu asociaţiile de locatari existent în cadrul fiecărei primării, care poate să someze conducerea blocului să treacă la treabă.
“Aceste intervenţii se fac de urgenţă cu bani din fondul de reparaţii”, ne-a declarat Opaina. În cazul în care la bloc nu există sume speciale pentru reparaţii, lucrarea se va plăti din fondurile existente (de ex., din fondul de rulment), care apoi se recuperează de la locatari, a mai precizat Opaina.
Am vânat ţânţarul ucigaş
“Vânătorii” de ţânţari au luat urma insectelor ucigaşe. Aseară, angajaţii firmei 3D România, care se ocupă cu dezinsecţia în Bucureşti, au împrăştiat insecticid în sectorul 4, acolo unde, pe 24 august, a murit un bucureştean înţepat de ţânţarul care transmite virusul West Nile.
Reporterul Libertăţii nu a stat cu mâinile în sân, şi-a pus echipament special şi a pulverizat cu insecticid printre crengile copacilor. “Din cauza situaţiei create de virusul West Nile, pentru început, am intervenit în parcurile Tineretului şi Carol din sectorul 4, după care vom continua acţiunea în celelalte sectoare”, ne-a spus Paul Grigore, manager de operaţiuni al firmei 3D. (Daniel Măgureanu)
Insecticidele folosite sunt prea slabe
Numărul ţânţarilor a crescut alarmant în ultimii ani, pentru că firmele de dezinsecţie din oraşe nu mai pot folosi insecticide puternice. “De doi ani nu mai putem utiliza Malation, cea mai eficientă substanţă de acest tip, deoarece Uniunea Europeană a interzis folosirea ei”, a declarat pentru Evenimentul Zilei Andrei Leca, directorul firmei 3D România, care deţine monopolul pe dezinsecţie în Capitală.
Administratorii blocurilor au intrat în alertă
Administratorii blocurilor au luat deja primele măsuri. “Merg zilnic în subsol să verific ţevile şi robinetele. Pe cele care picurau le-am strâns mai bine, să nu se facă apă pe jos, să nu se adune ţânţarii”, ne-a declarat Grigore Mihalaşcu, administratorul unui bloc din cartierul bucureştean Colentina.
Alexandru cel Mare, răpus de această maladie?
Cercetătorul Mihnea Boştină susţine, într- un articol publicat pe ofcorso.ro, că Alexandru cel Mare ar fi murit din cauza virusului West Nile. Boştină crede că şi acum 2.300 de ani maladia ucigaşă se transmitea, ca şi în zilele noastre, prin ţânţari. Mai mult, specialistul scrie că, înainte să moară, Alexandru cel Mare ar fi avut simptomele obişnuite ale infecţiei cu West Nile. Alexandru cel Mare sau Macedon a fost stăpânul celui mai mare imperiu antic cucerit vreodată. A murit la vârsta de 33 de ani, în anul 323 înainte de Hristos.
DOI MORŢI
Bucureşti – Un bărbat de 75 de ani a murit din cauza virusului West Nile pe 24 august;
Constanţa – Petruş Popescu din localitatea Băneasa avea 79 de ani şi a fost răpus din acelaşi motiv pe 19 august;
ŞASE BOLNAVI
Dolj – O femeie de 59 de ani a fost internată acum nouă zile şi a fost externată luni;
Galaţi – O bătrână de 68 de ani din localitatea Căvădineşti este sub tratament;
Alba – Doi soţi, de 47 de ani, respectiv 32 de ani, au fost deja externaţi luni;
Cluj – Un cioban ieşean de 58 de ani a fost externat pe 13 august, confirmat cu West Nile abia marţi;
Sibiu – Un bărbat de 77 de ani a fost externat la începutul lunii trecute, iar rezultatul analizelor a confirmat infecţia;
CINCI SUSPECŢI
Dolj – Două persoane sunt suspecte de infectare;
Mureş – Doi pacienţi aşteaptă rezultatul analizelor;
Teleorman – Un bărbat de 41 de ani este suspect.
Citeşte şi: Medicii, despre o femeie care a luat virusul West Nile: «A ajuns la spital aproape moartă»