Puţin peste 6,2 milioane de români erau înscrişi, la finalul anului trecut, în sistemul de pensii private obligatorii, sau aşa-zisul Pilon II, dar bani intră lună de lună doar pentru 3,19 milioane, potrivit ASF. Asta înseamnă că angajatorii a 2 din 4 salariaţi înscrişi în sistem nu plătesc efectiv contribuţiile care ar trebui să le asigure oamenilor un trai decent la bătrâneţe. Explicaţia: titularii lor sunt în şomaj, lucrează la negru sau sunt plecaţi din ţară. Cealaltă jumătate dintre participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au acumulat în cont, în medie, vreo 4.479 de lei (aproximativ 1.000 de euro) fiecare, de la startul sistemului (mai 2008). Pilonul II e obligatoriu pentru persoanele până în 35 de ani, şi opţional pentru cei cu vârste între 35 şi 45 de ani. Contribuţiile se plătesc pe toată perioada în care persoana are calitatea de contribuabil în sistemul public. Pensia privată obligatorie presupune direcţionarea unei cote din contribuţia personală de asigurări sociale (plătită lunar în sistemul public), către fonduri de pensii administrate privat. Altfel spus, Pilonul II nu te costă nici un leu în plus.
Ce se întâmplă cu banii intraţi în fondurile de pensii
Totul funcţionează comparativ cu un sistem bancar. Adică, pensia aceasta este de fapt un depozit pe care fondul îl investeşte într-o anumită proporţie ca să înmulţească banii. Aşa se face că un contributor o să primească, atunci când iese la pensie, atâţia bani câţi a cotizat, plus randamentul pe care a fost în stare fondul să-l producă. Dacă salariatul observă că fondul la care a aderat are randamente scăzute, se poate muta în orice moment la alt fond, cu randamente mai mari. Totuşi, acest lucru generează anumite costuri, care ajung până la 5% din valoarea contului acumulat şi care scad în funcţie de vechimea contului. Fondurile de pensii au avut o rată medie de rentabilitate de 9,8% în ultimii doi ani, acesta fiind şi indicatorul pentru profitul pensiei. Poate părea mic, însă este o creştere bună, având în vedere că e generată de plasamente cu risc scăzut.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!