Prăjitură rapidă cu fructe
Ingrediente: două ouă, 6 linguri de ulei, lapte, un plic de zahăr vanilat, un pahar şi jumătate de zahăr, un pahar şi jumătate de făină, o jumătate de plic de praf de copt, 300 g cireşe fără sâmburi, scorţişoară.
Mod de preparare: se pun ouăle într-un pahar de 250 ml, se adaugă uleiul şi apoi laptele, până la umplerea paharului. Se pune totul într-un castron, se adaugă zahărul (ca măsură se foloseşte acelaşi tip de pahar ca şi pentru ouă, ulei şi lapte), praful de copt şi zahărul vanilat şi se amestecă bine cu un tel.
Se încorporează treptat făina (dozată cu acelaşi pahar), până când compoziţia devine omogenă. Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină, apoi se pune în ea compoziţia pentru prăjitură. Se aşază deasupra, uniform, fructele fără sâmburi, apoi se presară peste prăjitură puţin zahăr tos şi praf de scorţişoară. Se introduce în cuptorul preîncălzit şi se coace circa 40 de minute, la foc potrivit, fără a deschide uşa aragazului.
Tort cu cremă de vanilie
Un alt desert cu cirese este tortul cu vanilie si cirese.
Ingrediente: un blat de tort cu cacao, două plicuri cu cremă de vanilie pentru prăjituri, 400 g cireşe fără sâmburi, 100 g de dulceaţă de cireşe, şase linguri de zahăr, 500 ml lapte.
Mod de preparare: se pune laptele în-tr-un vas adânc, cu zahărul şi crema de vanilie şi se mixează cinci minute la viteză maximă, apoi se bagă la frigider. Se taie blatul în două. Prima foaie se aşază pe un platou şi se acoperă cu o treime din crema de vanilie.
Deasupra se pun, din loc în loc, cireşe proaspete, iar printre ele se aşază cireşele din dulceaţă şi siropul acestora. Se acoperă cu încă un strat de cremă şi cu cealaltă felie de blat. Tortul se îmbracă apoi în crema rămasă şi se ornează cu cireşe proaspete. Înainte de a fi servit se ţine cel puţin două ore la frigider.
Dulceaţă
Ingrediente: 5 kg cireşe fără sâmburi, 2,5 kg zahăr, zeama de la două lămâi.
Mod de preparare: după ce se scot sâmburii, se toarnă peste cireşe zahărul. Se lasă 30 de minute, apoi se pune vasul la fiert, la foc potrivit. După o oră de adaugă zeama de lămâie, apoi se mai lasă la fiert circa o oră, amestecând din când în când, uşor, ca să nu se zdrobească fructele şi având grijă să nu se îngroaşe precum gemul.
După ce se ia de pe foc, se pune în borcane şi se sigilează cu capace. Borcanele se pun într-o tavă, în cuptor, la foc mic, încă 15 minute.
fotografii: Shutterstock
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!