Deşi avem aproape 10 milioane de oameni apţi de muncă (care au vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani), în ţară doar puţin peste 4 milioane sunt angajaţi cu forme legale! Situaţia este cu atât mai dramatică, cu cât aceştia din urmă sunt singurii care plătesc taxe la stat, adică doar ei susţin veniturile a peste 5 milioane de pensionari.
Potrivit Ministerului Muncii, în luna ianuarie a acestui an mai existau doar 4,095 milioane de contracte de muncă, adică de salariaţi legal. Dintre aceştia, 1,2 milioane sunt angajaţi la stat, iar restul, de 2,9 milioane, la privat. Statisticienii au declarat, pentru Ziarul Financiar, că acesta e cel mai mic număr de salariaţi ai României din ultimii 50 de ani. În ultimii 20 ani, scăderea numărului de angajaţi a fost dramatică: dacă în 1990 aveam aproximativ 8 milioane de salariaţi, acum sunt doar 4 milioane.
Mulţi lucrează la negru
Paradoxal însă, în ultima jumătate de an, datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că în România sunt din ce în ce mai puţini şomeri.
Şi atunci se naşte întrebarea: de ce nu muncesc românii? Lucrează, spun specialiştii în resurse umane, dar nu legal! “Numărul salariaţilor cu contracte de muncă scade pentru că fie din ce în ce mai mulţi români preferă să lucreze la negru, fie au finalizat perioada în care primeau ajutorul de şomaj şi sunt fără loc de muncă, deci, practic, nu mai sunt în nici o evidenţă a vreunei instituţii”, ne-a spus economistul Liviu Voinea.
Tot el susţine că, dintre românii care apar în statistici ca neavând un job, aproximativ două milioane sunt plecaţi la muncă peste hotare.
Zilierii, plătiţi cu minimum 2 lei/oră
Deputaţii au adoptat, ieri, actul legislativ prin care se stabileşte impozitarea cu 16% a remuneraţiei brute a zilierilor, dar şi că aceştia să fie plătiţi cu minimum 2 lei/oră şi maximum 10 lei/ oră. Potrivit legii, “durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin 8 ore de muncă”. Asta înseamnă că, pentru noul sezon agricol care începe în această primăvară, pentru muncitorii antamaţi cu ziua, angajatorii de ocazie ar putea fi obligaţi să plătească impozit