Specialiştii de la staţiunea legumicolă din Buzău au lucrat aproape 20 de ani la încrucişarea mai multor tipuri de ardei iuţi din întreaga lume, însă abia de curând au reuşit să obţină un rezultat pe măsura aşteptărilor lor. “Am ajuns să avem un ardei care ajunge la două milioane de unităţi pe scara Scoville, faţă de 1.000, cât are unul normal. Acest tip nu se mănâncă în ţara noastră, pentru că noi nu tolerăm o asemenea usturime. Gazul emanat la tăierea unui astfel de ardei ar provoca strănut în masă şi stare de lăcrimare excesivă”, ne-a declarat inginerul Costel Vânătoru, cel care s-a ocupat de aclimatizarea acestei plante. Cu toate acestea, există zone din lume unde oamenii obişnuiţi cu mâncarea foarte picantă se încumetă să îl consume, mai ales că substanţele conţinute combat diareea sau dizenteria.
Util în domeniul medical
Cercetătorii buzoieni cred însă că ardeiul lor “criminal” va fi foarte apreciat în domeniul medical, dacă nu în cel culinar. “Sunt folosiţi în medicină pentru boli ale intestinului şi stomacului, pentru dureri de cap şi dureri reumatice. În cosmetică, au efect anticelulitic! În ulei de măsline se pun câţiva ardei iuţi şi se lasă la macerat 14 zile, iar apoi e folosit ca ulei de masaj”, ne-a dezvăluit Floarea Burnichi, un alt cercetător care a lucrat la dezvoltarea acestui soi. l
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro