Libertatea: Când porneşti în aventură, te filmezi singur. Câte camere foloseşti cât timp eşti “sinistrat”?
Les Stroud: Între 3 şi 5 camere şi trepiede.
Cum le încarci bateriile astfel încât să ţină o săptămână, cât durează aventura?
Iau cu mine câteva baterii mici pe bază de litiu şi, de obicei, rezistă până la sfârşit, dar uneori mi s-a întâmplat să mai am doar 20 de minute de energie în ultima zi, şi la propriu, şi la figurat…
Care a fost cea mai obositoare aventură?
Probabil că aceea în care am trăit pe plută, în Belize… Supravieţuirea pe o plută e una dintre cele mai dificile situaţii.
Care a fost cea mai periculoasă aventură?
Când am mers în jungla amazoniană – totul muşcă, înţeapă, loveşte sau e otrăvitor.
Care a fost cel mai rău lucru care ţi s-a întâmplat?
Nu sună senzaţional, dar când te loveşte un accident vascular cerebral din cauza caniculei în Deşertul Kalahari, poţi să mori foarte repede…
Care a fost cel mai teribil lucru pe care a trebuit să-l mănânci sau să-l bei?
Ţestoasa pe care am mâncat-o în episodul cu mlaştina din Georgia mi-a dat un parazit oribil, iar apa de acolo era de asemenea groaznică. Însă apa cu noroi pe care am băut-o în Africa a fost cu adevărat cea mai oribilă.
Unde e mai dificil de supravieţuit? Într-un deşert fierbinte sau în frig? Şi de ce? Întotdeauna în frig e mai dificil. Dacă e prea cald, poţi să cauţi un pic de umbră şi să stai degeaba… În frig însă, nu ai voie să te opreşti deloc din mişcare. Trebuie să te mişti încontinuu ca să supravieţuieşti, ca să nu îngheţi. Frigul te ucide mai repede decât căldura.
Ce obiecte este absolut necesar să le ai cu tine în cazul în care se întâmplă ceva?
Cel mai important e să ai ceva cu care să poţi face un foc, după aceea, să ai un cuţit puternic sau un topor.
Ai fost vreodată foarte aproape de moarte în aventurile tale?
Am fost fugărit de un jaguar, am fost urmărit de un elan de 800 de kilograme, care avea nişte coarne nimicitoare, am fost alergat de o femelă-elan care încerca să-şi protejeze puiul, dar cel mai aproape de moarte am fost când am făcut acel accident vascular în arşiţa deşertului.
Am văzut că există o echipă de intervenţie în fiecare episod, la sfârşit. E întotdeauna cu tine? Dacă nu poate ajunge la timp?
Echipa e întotdeauna la o distanţă de 10-50 km de mine, dar de multe ori radioul prin care comunic cu ei nu funcţionează. Atunci îmi amintesc că sunt singur şi fiecare pas pe care îl fac trebuie să fie calculat – doar o muşcătură de şarpe şi… totul se poate sfârşi.
Ştiu că ai încheiat seriile de episoade în 2008. În România încă le vedem la Discovery. Cu ce te ocupi acum?
Mă pregătesc de lansarea unui nou program pentru care am călătorit prin lume, vizitând cele mai ascunse şi mai primitive culturi. Am trăit cu acei oameni şi chiar am luat parte la ritualuri şi la ceremonii ciudate, precum dezgroparea scheletelor în Papua Noua Guinee.
Cine este Les Stroud?
Les Stroud e protagonistul serialului “Survivorman”, tradus la noi “De profesie supravieţuitor”, difuzat de postul de televiziune Discovery World. De origine canadiană, el s-a născut în 1961, şi este creatorul, scriitorul, producătorul şi regizorul propriei emisiuni. Stroud trebuie să se descurce singur timp de şapte zile într-un loc în care nu sunt aşezări umane. Îşi filmează singur aventurile şi îşi cară camerele de filmat după el. O echipă de salvare e pregătită întotdeauna pentru a interveni.