De la sine înţeles, că moţiunea de cenzură n-avea cum să treacă: PSD şi PD-L, ai căror lideri se porcăiesc prin televiziuni, au făcut ieri armistiţiu şi au respins-o lejer. Şedinţa plenului Parlamentului a fost, de fapt, o reciprocă jumuleală cenaclistă, Puterea înfierând “dezastruoasa moştenire”, iar Opoziţia vituperând hămeseala şi incompetenţa guvernanţilor. Şi unii, şi alţii – nişte farsori. Boc, respingând arogant acuzaţiile, pune marasmul economic pe seama deficitului de 5,4% lăsat de PNL, ba şi anunţă iminenţa apocalipsei sancţiunilor UE de miliarde de euro. Mai adaugă că a găsit vistieria goală, capcană parşiv pregătită de Tăriceanu. Un adevăr – Tăriceanu a risipit nejustificat, ci electoral, în tandem cu Geoană, al cărui PSD şi-a dedulcit din plin la vremea respectivă, contra sprijinului parlamentar, sume imense – e alăturat unei gogoriţe: procedura sancţionării e îndelungată şi Guvernul e cel care are răspunderea evitării ei. Prin măsuri clare, cţrente, profesioniste, de reducere reală a cheltuielilor bugetare şi nu doar a celor salariale. Ci în primul rând a risipei guvernamentale, a cheltuielilor deşănţate din ministere, de la Parlament şi Preşedinţie pentru turnee şi sindrofii electorale decontate bugetar. Prin revederea unor măsuri fiscale aberante, ca impozitul forfetar, care a închis într-o lună 14.000 de firme, în timp ce premierul crede că, în aceeaşi perioadă, ar fi intrat în şomaj doar încă… 4.000 de oameni. Prin frânarea altor măsuri, cum e aşa-zisa restructurare a serviciilor deconcentrate, destinată răsplătirii clientelei politice, iar nu unei eficientizări efective a administraţiei.
O dată în plus, şi Opoziţia, şi Puterea au demonstrat ieri că ţara a fost şi este administrată haotic şi primejdios, sub imperiul zânzaniei şi răfuielii, iar nu al necesarei solidarităţi. Consecinţele apasă doar asupra populaţiei, nu şi a politicienilor vinovaţi. Care, cel mult, riscă să se mute din patru în patru ani dintr-o parte în alta a sălii. Cu aceleaşi privilegii. Dacă ţara îşi va reveni economic, asta nu se va datora Guvernului, ci eforturilor disperate pe care sectorul privat, cel care e cocârjat de taxe, le face spre a supravie- ţui, susţinând şi cheltu- ielile de stat.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro